Huonekasvit

Purppurajuoru pois saviruukusta

Olen aikoinaan istuttanut purppurajuoruni (Tradescantia pallida) saviruukkuun. Nyt ruukku oli täyttynyt juurista, joten kasvi tarvitsi joko jakamista tai isomman ruukun. Saviruukku hengittää, joten kasvupohja kuivuu siinä nopeammin kuin muoviruukussa. Purppurajuoru on melko janoinen kasvi, joten sitä on saanut kastella paljon useammin kuin vierustovereita. Kasvi onkin päässyt kuivumaan liikaa useaan otteeseen. Nyt päätin laittaa juorulle isomman muoviruukun, jotta kasteluväli pitenisi.

Purppurajuorun lehdissä on hento karvoitus. Lehdet eivät pidä liiasta käpistelystä, vaan saavat helposti mekaanisia vaurioita, kun kasvia koskettelee. Ruukunvaihdossa lehtiä vahingoittuu väkisinkin, mikä on yksi syy, että olen venyttänyt ruukun vaihtoa. Hommassa pitää olla varovainen, jotta kasvi ei vahingoitu liikaa.

Purppurajuoru tarvitsee paljon valoa, jotta lehdistä tulee vahvoja, purppuraväri säilyy ja kasvu on tukevaa. Talvella kasvi hyötyy suuresti lisävalosta. Omani on ollut itäikkunalla ilman lisävaloa ja kasvi on ränsistynyt aina talvisin; lehdet ovat hentoja ja vihreitä ja lehtien välit pitkiä. Olenkin leikannut kasvin alas aina keväisin. Purppurajuoru selviää alasleikkuusta nopeasti ja lähtee uuteen kasvuun, kunhan valoa on riittävästi. Nyt kasvi on keinovalon alla, joten se ei ränsistynyt tänä talvena ollenkaan.

Irrotin kasvin juuret ensin ruukun seinämistä veitsen avulla ja käänsin ruukun alaspäin ja tuuppasin etusormella pohjareijästä. Juoru irtosi pienen painin jälkeen ruukustaan isona juurimöykkynä, jonka nostin uuteen isompaan ruukkuun. Lisäsin kasvupohjaa ruukun pohjalle ja reunoille. Kasvupohjaksi laitoin puolet kookosta ja loput perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Kookoksen tilalla olisi voinut käyttää viherkasvimultaa.

Montaa lehteä ei vahingoitettu operaatiossa, koska yritin olla varovainen toimenpiteen aikana. Myös lehtivarret katkeilevat helposti, mikäli on yhtään ronski otteissaan. Selvisimme koettelemuksesta melko vähin vaurioin; pari oksaa pääsi pistokkaaksi.

Purppurajuoru ei nukkaisten lehtiensä takia välitä kauheasti suihkuista. Vesi voi jäädä lehtien karvojen sekaan muhimaan pitkäksi aikaa ja vesi voi jopa mädännyttää lehtiä. Kasvupohjan vaihdossa lehdet kuitenkin likastuivat niin pahasti, että huuhtelin kasvin puhtaaksi lavuaarissa. Samalla kasvupohja kastui kauttaaltaan. Pesun jälkeen ravistelin kasvia varovasti ja annoin kasvin kuivua hetken lämpimällä kylpyhuoneen lattialla ilmavasti, ennen kuin vein sen muiden kasvien sekaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *