Huonekasvit

Rönsylilja kukkii lasimaljassaan

Rönsyliljani kasvaa Wurth imeytysrakeessa isossa lasimaljassa unelman kaverina. Astia on pohjasta umpinainen, mutta lasin läpi näkee, onko kasvupohja märkä. Märkä imeytysrae on tummempaa kuin kuiva. Imeytysrakeen tilalta olisi voinut käyttää Seramista. Se on samaa tavaraa hieman isommassa raekoossa.

Ostin rönsyliljan kirpputorilta reilu vuosi sitten aivan pienenä minikasvina, enkä edes tiennyt, mikä kasvi se oli. Kasvi paljastui kasvun myötä rönsyliljaksi. Lannoittanut olen kasvia aina silloin tällöin muistaessani Puutarhan Kesällä. Koska kasvi on valon alla talvella, olen lannoittanut myös silloin.

Olen pitänyt sekä unelmaa, että rönsyliljaa pieninä leikkaamalla. Rönsyn olen leikannut surutta alas aika ajoin ja aina se on lähtenyt uuteen kasvuun innokkaana. Nyt olen antanut molempien kasvien kasvaa ulos lasimaljasta ja rönsylilja päätti kiittää asiasta kukinnalla.

Rönsylilja on itäikkunalla ja saa näin talvella lisävaloa lokakuusta alkaen. Lisävalona on 16,5W ja 4000K polttimo Airamilta. Itä- tai länsi-ikkuna on rönsyliljalle paras paikka. Kesällä eteläikkuna saattaa olla liian paahteinen. Jos kasvi on ilman lisävaloa talvella, kannattaa kastelua vähentää. Rönsylilja varastoi vettä juurimukuloihinsa, joten se kestääkin hyvin hetkellistä kuivuutta.

Rönsylilja voi kasvattaa heinämäisiä, yli puolimetrisiä lehtiä, jotka ovat 0,5-2cm leveitä. Omani lehdet ovat vihreät, mutta niitä on myös raidallisia.

Kasvini on juuri aloittanut kukinnan, joten sen kukat eivät ole vielä auenneet. Kasvi voi kasvattaa yli metrin mittaiset kukkavarret. Valkoiset kukat ovat pieniä ja tähtimäisiä. Kukinnan loputtua kukkavarsien päähän muodostuu rönsytaimia, jotka voi irrottaa ja istuttaa uusiksi kasveiksi. Rönsyt voi jättää myös roikkumaan kasviin, mikäli haluaa kasvistaan suuren. Tällöin kasvi kannattaa laittaa amppeliin tai jonkin kukkajalan päälle. En ole vielä päättänyt, annanko rönsyliljani rönsyillä astiassa vapaasti. Poistan kasvista rönsyt, mikäli unelma meinaa jäädä astiassa rönsyliljan jalkoihin.

(2) Kommentit

 1. Kiitoksia vinkeistä! Itse juuri pähkäilen viherkasvieni kitumista. Kaikki ovat ihan tavallisessa mustamullassa ja lannoitan Substralilla. Äitini lannoittaa Kesäkukkalannoitteella, ja hänen kasvinsa kukoistavat. Sinä mainitsit Puutarhan Kesän. Ovatko suht samanlaisia, eli voisin siirtyä siihen?
  Rönsyliljassani oli juuri kukkavana, ja olin ihmeissäni, voiko rönsy kukkia. Nyt siinäkin on pieni rönsytaimen alku. 🙂

  1. Hanna says:

   Substralin lannoitteessa, jossa lukee vita plus ylhäällä sisältää melko laaja-alaisesti myös mikroravinteita, mutta kun katsoin Puutarhan Kesän tuoteselostetta, siinä oli enemmän erilaisia mikroravinteita, joten suosittelisin ainakin kokeilemaan Puutarhan Kesää. Se on tosi riittoisaa myös, kahteen litraan laitetaan puoli teelusikallista lannoitetta. Nyt ei kannata kuitenkaan isommin lannoittaa, ellei kasveilla ole lisävaloa. Helmikuussa, kun valo lisääntyy, voi taas aloittaa lannoittamisen.

   Rönsylilja on mielestäni tosi hieno, kun rönsyt tekevät rönsyjä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *