Huonekasvit

Ruukku. Millä sen reiän tukkisi?

Istutusruukuissa on pohjassa reikä/ reikiä. Joskus reiät ovat niin pieniä, että kerros hydrosoraa tai ruukkusoraa ruukun pohjalla estää kasvupohjan valumista ulos ruukun pohjasta. Usein reikä/reiät ovat niin isoja, että ne pitää tukkia jollain vettä läpipäästävällä, jottei kasvupohja valu reiästä ulos, mutta ylimääräinen vesi virtaa ulos ruukusta.

Ruukun pohjalle voi laittaa muutaman palan sanomalehteä tai suodatinpussin. Paperin ongelmana on maatuminen ajan kanssa ja paperi voi myös alkaa homehtua.

Mikäli kodista löytyy rikkinäistä posliinia tai ruukun paloja, voi sellaisia laittaa reikien päälle. Kaareva ruukun pala on tehtävään paras, sillä silloin tukkeesta ei tule liian tiivis, vaan vesi pääsee hyvin virtaamaan reiän läpi.

Olen käyttänyt myös käytetyn pesusienen palaa. Pesusieni imee paljon vettä ja saattaa altistaa kasvin juurimädälle. Itselläni näin ei ole tosin koskaan käynyt. Sienen päälle laitettu kasvupohja painaa sienen litteäksi, jolloin se ei pysty imemään vettä niin paljon kuin liiskaantumaton sieni. En ole kuitenkaan laittanut sienen paloja kuin kosteammasta pitäville kasveille.

Lasikuituteippi on kätevän levyinen ja siitä saa helposti paikallaan pysyvän tukkeen ruukun pohjalle. Teipin ongelmana on, että kasvin juuret tarttuvat siihen kiinni ja ne on vaikea irroittaa teipistä ruukun vaihdon yhteydessä juuria telomatta. Lasikuituteippiä saa kaikista rautakaupoista.

https://www.bauhaus.fi/lasikuituteippi-tesa-25-m-x-48-mm.html

Itse olen käyttänyt Bauhausista ostettua tukevaa hyönteisverkkoa, jota saa rullatavarana. Olen leikannut verkosta aina ruukun pohjan kokoisen palan. Olen ollut verkkoon erittäin tyytyväinen; vesi virtaa nopeasti reikien läpi, mutta kasvualusta pysyy sisällä ruukussa. Kasvien juuret tarttuvat hieman tähänkin verkkoon, mutta ne on paljon helpompi irroittaa kuin lasikuituteipistä.

https://www.bauhaus.fi/hyonteisverkko-0-6-x-2-5-m-valkoinen.html#

Sukkahousut tai nailoniset polvisukat ovat myös oivallinen keino. Sukkahousuista leikataan jalkaosa ja se täytetään ruukkusoralla tai muulla kevytsoralla. Sukka solmitaan, leikataan ylimääräinen varren osa pois ja koko komeus laitetaan ruukun pohjalle. Tämä on siitä erinomainen ratkaisu, että kevytsora ei sekoitu kasvupohjaan ja on uudelleen käytettävissä loputtomiin.

Mikä tahansa vettä läpipäästävä mutta tukeva kankaanpala käy myös reiän tukkimiseen. Kankaasta pitää leikata tarpeeksi iso pala, jotta se ei valahda ulos reiästä kasteluveden voimasta.

Lukijalta tuli myös vinkkinä, että juomapullon kruunukorkki on kätevä reiän tukkija, kun sen laittaa hampaat alaspäin reiän päälle.

(4) Kommentit

 1. Henni says:

  Mahtava tuo sukkahousuvinkki! Noin en olisi koskaan tajunnut sitä toteuttaa, heti kokeiluun!

  1. Hanna says:

   Juu, toi on toimiva kikka!

 2. Usein kruunukorkki riittää, hampaat alaspäin.

  1. Hanna says:

   Tuohan oli mahtava vinkki, lisäänpä sen tekstiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *