Huonekasvit

Ryömivän köynnösvehkan ilmajuurrutus jäätelörasiassa

Köynnösvehka (Philodendron) gloriosum tykkää yleensä kasvaa ryömimällä. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvi kasvaa vaakatasossa maan myötäisesti eikä pystysuunnassa ylöspäin, niin kuin useimmat köynnösvehkat. Koska kasvi kasvaa sivusuunnassa, se alkaa helposti kaatuilla, mikäli se on kevyessä pyöreässä muoviruukussa, niin kuin omani. Tarkoitukseni oli katsoa, mihin suuntaan se alkaa ryömimään ja siirtää se sitten pitkulaiseen ruukkuun. Myös painava saviruukku sopii tälle hyvin. En kuitenkaan ole saanut ruukkua hankituksi ja kasvi kaatuili vähän väliä, varsinkin, kun kasvupohja kuivui keveäksi.

Päätinkin leikata kasvin pistokkaiksi. En ole ottanut gloriosumista aikaisemmin pistokkaita ja pelkäsin niiden olevan herkkiä mätänemään. Niinpä päätinkin ilmajuurruttaa kasvin. Ilmajuurrutuksessa kasvi juurrutetaan ennen pistokkaiden leikkaamista. Yleensä kasvin varren ympärille laitetaan jotain kosteaa kasvupohjaa, kuten sammalta ja sen päälle kääritään esimerkiksi kelmua, jotta kosteus ei haihdu kasvupohjasta ja sammal pysyy paikoillaan. Näin kasvi alkaa tehdä varrestaan juuria sammalen sekaan.

Koska tämä kasvi ryömii ja halusin päästä helpolla, tein ikkunalaudalle semihydron jäätelörasiasta ja perliitistä. Laitoin jäätelörasian täyteen perliittiä ja rasian pohjalle parisen senttiä vettä. Laitoin rasian ikkunalaudalle gloriosumin ruukun viereen ja hautasin ryömivän varren puolittain perliitin alle. Juuria alkoikin muodostua melko nopeasti. Mutta laiskuuttani pistokkaiden leikkaaminen jäi tekemättä. Niinpä kasvi ehti tehdä pitkän pätkän uutta latvaa ja pari uutta lehteä. En halunnut tehdä latvapistokkaasta niin pitkää, kuin kasvin juureton latvavarsi oli. Päädyinkin laittamaan jonon jatkoksi toisen jäätelörasian ja hautasin jälleen varren perliittiin.

Kasvin latvakin alkoi tehdä melko nopeasti juuria, joten pääsin vihdoin leikkaamaan pistokkaat. Jokaiseen pistokkaaseen jäi yksi lehti, juuria ja kasvupiste. Kasvupiste on varressa oleva pullistuma, josta lähtee pistokkaan uusi kasvu. Köynnösvehkalla kasvupiste on yleensä varressa hieman lehden yläpuolella. Latvapistokkaassa kasvupistettä ei tarvita, sillä kasvu jatkuu latvasta. Varsi oli aika paksu, joten skalpelli oli liian pieni väline pistokkaiden leikkuuseen. Leikkasinkin pistokkaat terävällä ja puhtaalla juuresveitsellä. Viidestä pistokkaasta kahdella oli todella isot juuret, yksi oli juurtunut hieman ja kaksi oli juurettomia.

Leikkaamisen jälkeen annoin pistokkaiden leikkauspintojen kuivua muutaman tunnin ennen juurtuneiden pistokkaiden istuttamista ja kahden juurettoman vesilasiin laittoa. Tämä vähentää pistokkaan mädäntymisen riskiä. Laitoin jokaisen juurtuneen pistokkaan omaan ruukkuunsa. Niille valikoitui jälleen pyöreä muoviruukku, josta kasvi täytyy jossain kohdin siirtää saviruukkuun tai pitkulaiseen ruukkuun sitten, kun näkee mihin suuntaan kasvi lähtee ryömimään.

Kasvupohjaksi laitoin reilu kaksi viidesosaa kookoskuitua ja vajaa kolme viidesosaa kasvupohjaa kuohkeuttavaa perliittiä, hydrosoraa ja kaarnaa (Orkideamultaa). Kookoskuidun tilalta olisi voinut käyttää viherkasvimultaa ja perliitin ja hydrosoran tilalta mitä tahansa kevytsoraa ja/ tai perliittiä. Kaarnaa sekoitukseen ei tullut kovin paljoa. Kaarnan tarkoitus on hieman happamoittaa sekoitusta, sillä gloriosum pitää ihan inasen happamasta kasvupohjasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *