Huonekasvit

Hohkakivestä semihydro

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa

Sain Vpluxilta kokeiluun 3 litraa Sybotanican hohkakiviraetta. (engl. pumice) Samaa tuotetta myydään myös nimikkeellä viherkasvisora. Väriltään sybotanican tuote on vaalean harmaata/beigeä ja raekooltaan hieman pienempää kuin esimerkiksi ruukkusora. Hohkakivi on vulkaanista kovassa lämmössä nopeasti huokoiseksi lasiksi jäähtynyttä kuonaa. Tuotetta syntyy räjähdysmäisissä tulivuortenpurkauksissa. Siitä tehdään esimerkiksi jalkaraspeja ja sitä käytetään myös teollisuudessa muun muassa hiontaan. Sybotanican tuote oli sellaista kuin pakkaus lupasikin ja hioutunutta pölyä oli melko vähän rakeiden pinnassa eikä edes pussin pohjalla ollut mitään pölymuhjua. Huuhtelin tuotteen kuitenkin siivilässä ennen käyttöä.

Hohkakiveä löytyy joka puolelta maapalloa, paikoissa joissa on joskus ollut vulkaanista toimintaa. Hohkakiveä louhitaan avolouhoksissa. Se on yleensä maan pintakerroksessa ja helposti eroteltavissa muusta maa-aineksesta. Sen louhinta onkin ympäristöystävällisempää kuin moni muu kaivostoiminta. Avolouhoskin on kuitenkin kaivos ja niistä on aina ainakin paikallisesti haittaa luonnolle. En löytänyt äkkiseltään edes suuntaa antavaa tietoa, onko tavallinen savesta tehty kevytsora ympäristöystävällisempi vaihtoehto, kaippa siinäkin on omat ongelmansa.

Hohkakiven ph on neutraali. Hohkakivi johdattaa hyvin vettä ja samalla myös ravinteita. Rakeessa itsessään ei ole ravinteita, joten siihen istutettua kasvia tulee lannoittaa. Hohkakiveä voi käyttää kevytsoran (esim. Leca) tapaan yksinään vesiviljelyssä tai ilmavoittamaan multaa ja kookosta. Pienen raekokonsa vuoksi sitä voi sekoittaa myös Seramiksen joukkoon.

Itse tein hohkakivestä semihydron eli yksinkertaisen vesiviljelmän. Laitoin pohjareijällisen ruukun pohjalle ensin hyttysverkkoa, jotta hohkakivi ei valu ruukun reijistä ulos. Reikiä olisi voinut tehdä ruukkuun lisää esim. kolvilla tai porakoneella, itse en nyt jaksanut reijittämään ryhtyä, koska pohjareijät olivat ruukussa melko isot.

Asetin jo jonkin verran juurtuneen Philodendron White Wizzard- pistokkaan keskelle ruukkua ja täytin ruukun hohkakivellä. Reijällisen ruukun laitoin halkaisijaltaan muutaman sentin verran isompaan umpiruukkuun ja laitoin umpiruukun pohjalle reilu kolme senttiä vettä. Laitoin nyt alkuun vettä melko paljon, jotta se melkein osui kasvin juuren alkuihin. Kun kasvin juuret hieman kasvavat, laitan vettä pohjalle vähemmän. Kasteluiden välissä annan veden loppua, jotta hohkakivi hieman kuivahtaa. En laittanut veteen ensimmäisellä kerralla ravinteita, annan kasvin kotiutua viikon verran ja annan sitten vasta varovasti lannoitetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *