Huonekasvit

Todella helpot mullattomat kasvualustat.

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Kuulostaako täysin mullaton kasvualusta viherkasvilla liian hankalalta toteuttaa ja tuntuuko ajatus kaarnan keräilystä ja hiilen silppuamisesta sekä lataamisesta työläältä? Entä ovatko sanan perliitti ja vermikuliitti hepreaa, samoin kuin seramiskin?

Mullattomaan kasvupohjaan siirtymisen ei välttämättä tarvitse olla vaikeaa ja isotöistä. Alla esittelen kaksi mullatonta pohjaa, joiden käyttö on yhtä helppoa kuin mullankin, mutta antavat kasville paremmat elinolosuhteet. Mullaton kasvualusta on ilmavampi ja vettäpäästävämpi kuin multa- tai turvepohja ja silloin kasvien juuret viihtyvät paremmin, eivätkä ole niin alttiita muun muassa juurimädälle.

Mullattomaan siirtyessä suurin homma on kasvin juuriston peseminen mullasta. Helpointa onkin aloittaa mullattomat kokeilut juurtuneilla pistokkailla. Itse sain ystävältä syntymäpäivälahjaksi kaksi valmiiksi pestyä jakopalaa laikkuvehkasta ja maijasta, joten säästyin juuriston putsaukselta. Kätevintä juuriston peseminen on ämpärissä, jossa on vettä.

Seepramaija sai pohjakseen kookoksen ja perliitin. Kookos pidättää vettä ja perliitti taas tekee alustasta vettä läpäisevän. Ensin tein ruukkuun muutaman lisäreiän porakoneella ja asensin pohjalle kaksi kerrosta hyttysverkkoa. Verkko estää kasvupohjan valumisen ruukun reijistä ulos. Tein hydrosorasta salaojan ruukun pohjalle. Hydrosoran tilalla voi käyttää lecasoraa tai ruukkusoraa. Sorasalaojan tekeminen ei ole välttämätöntä.

Kookos on yleensä kaupoissa puristettuina priketteinä. Niistä saa sahattua irti sopivan kokoisia paloja, jotka liotetaan vedessä esimerkiksi pohjareiällisessä ämpärissä. Perliittiä, hydrosoraa ja kookosta saa esimerkiksi Vpluxilta.

Tein astiassa sekoituksen kookoksesta ja perliitistä, johon laitoin noin 60% kookosta ja 40% perliittiä. Mitä kuivemmasta kasvi tykkää, sitä enemmän perliittiä voi laittaa. Juopommille kasveille kannattaa laittaa enemmän kookosta. Jos olet laiska kastelija, laita enemmän kookosta ja jos olet sarjahukuttaja, laita enemmän perliittiä. Mikäli et innostu täysin mullattomasta kasvualustasta, voit laittaa kookoksen tilalle viherkasvimultaa. Mikäli et innostu perliitistä, voi sen tilalle laittaa ruukkusoraa.

Laikkuvehkan laitoin pelkkään Wurth imeytysrakeeseen. Raetta saa Tampereella ainakin Puuilosta. Rae on erittäin imukykyistä savipapanaa, jota on käytetty esimerkiksi öljyn imeyttämiseen. Rae maksaa noin 18€ / 17kg. Jos tarpeesi on vähäinen, kannattaa ostaa hieman samankaltaista, mutta isompirakeista Seramista, jota saa hyvin varustelluista kukkakaupoista ja esimerkiksi Vplux Oy:ltä. Seramista saa pienemmissäkin myyntierissä, toisin kuin imeytysraetta.

Tein lisäreikiä ruukkuun ja laitoin sen pohjalle hyttysverkkoa ja hydrosoraa. Hydrosoraa ei ole välttämätöntä laittaa. Huuhtelin imeytysrakeen pintapölystä isossa siivilässä. Sen jälkeen istutin kasvin aivan normaalisti imeytysrakeeseen ja kastelin kasvualustan vesihanan alla.

Mullattomiin siirtyessä kannattaa muistaa, että kasvia pitää lannoittaa melko pian istutuksen jälkeen, sillä kasvualustassa ei ole ravinteita. Itselläni on käytössä Creen Caren Puutarhan Kesä, jota annan mietona liuoksena joka kastelulla. Kaadan vettä kunnes sitä valuu aluslautaselle. Ylimääräiset vedet kaadan tunnin päästä pois aluslautaselta.

Istutuksen ja kastelun jälkeen kasvit saivat läpinäkyvän muovipussin päähänsä pariksi päiväksi, jotta ne pysyvät kosteana.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-seramis-savirouhe-30l-2x15lpss-/12543

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-hydrosora-atami-pesty-1l/11592

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti-1l-pesty-ei-poliseva-/10912

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvuvalusta-vdl-cocoplus-1kg-kookoskuitu/13121

(8) Kommentit

 1. Memmu says:

  Mitten kastelun kanssa toimitaan mullattomassa viljelyssä. Mistä tietää million pitäisi antaa vettä?

  1. Hanna says:

   Mulla on sellainen kosteusmittari, joka tökätään kasvupohjaan. Se kertoo kasvupohjan kosteuden. Kastelen, kun mittari on punaisella. Mittari maksaa biltemassa muistaakseni vitosen. Sillä on hyvä mittailla alkuun, kun totuttelee mullattomaan. Mullaton kasvupohja kastellaan kokonaan kosteaksi kastellessa.

 2. Marja Vierimaa says:

  mitenkähän käy jos vaihdan 30v vanhan limoviikunan mullattomaan ruukkuun? Mikä vaihtoehto tämän ruukkuun ois suositeltava?

  1. Hanna says:

   Mä laittaisin saviruukkuun, niin ei kaatuile niin helposti. Limoviikuna voi hieman protestoida tiputtamalla lehtiä, mutta selvinnee muuten ihan hyvin toimenpiteestä

 3. Marja Vierimaa says:

  Uutta on tuo mullaton kasvatus ja ihan pakko on kokeilla sitä! Rakastan viherkasveja!

 4. Marja Vierimaa says:

  helppoa ei tule olemaan mutta hyviä ohjeita!

  1. Hanna says:

   Äkkiä nuo mullattomat oppii tekemään!

 5. - says:

  Hei, toimiikohan seramis myös, kapilaarisesti jos kastelisin sitä altakastelu-ruukussa?
  kiitos näistä vinkeistä, olen löytänyt vain vähän tietoa pidempiaikaisista kasvu-kokemuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *