Puutarha

Tupakan kasvatus

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

(Huom: Virginiantupakka on koisokasvi, joka sisältää myrkyllistä nikotiinia. Nikotiini on vahvasti addiktoiva alkaloidi, enkä suosittele sen käyttöä kenellekään missään muodossa.)

Isäntä sai muutama viikko sitten päähänsä, että haluaisi opetella tekemään nuuskaa. Hän oli nähnyt televisiosta ohjelman, jossa joku teki nuuskaa ja halusi nyt jostain syystä tehdä nuuskaa myös itse. Syytä moiseen pakkomielteeseen en kysynyt, vaikka miehenihän ei tupakoi saati käytä nuuskaa. 😀

Päätin ilahduttaa isäntää, niinpä menin nettiin ja tilasin Suomen Siemenpankista vitosella 200 kappaletta virginiantupakan (Nicotina tabacum) siemeniä. Siemenet saapuivat kirjepostina parissa päivässä. Mikäli haluaisi hifistellä, on tupakkakasvattamo.fi sivustolla valinnanvaraa eri lajikkeissa. Sivuilla on myös jonkin verran tietoa tupakan viljelystä Suomessa kotioloissa.

Laitoin reilu kolme viikkoa sitten laakeaan rasiaan muutaman sentin kookoskuitua. Myös kylvömultaa olisi voinut käyttää. Sain Vpluxilta kokeiluun Atamin käyttövalmista kookosta, jota Vplux myy litroittain. Tuote paljastui erittäin hyväksi; se oli tasalaatuista, kuohkeaa, hienojakoista ja hajutonta. Tässä kookoksessa on kevyt varastolannoitus, joten siihen istutettuja kasveja ei tarvitse muutamaan viikkoon lannoittaa istutuksen jälkeen. Lannoitteena käytän, kun sen aika tulee, Atamin Coco A kastelulannoitetta. Se on suunniteltu lannoitteeksi nimenomaan kookospohjaisiin kasvualustoihin ja käy kasvien kasvun tukemiseen.

Ripottelin pieniä siemeniä aivan summa mutikassa ympäri rasiaa ja sen jälkeen sekoitin hieman kookoksen pintaa sormillani. Laitoin rasian läpinäkyvän muovipussin sisään, jotta kasvupohja pysyi kosteana.

Laitoin kookosrasian itä-ikkunalle ja vajaassa viikossa alkoivat siemenet itää ja pieniä kasvin alkuja ilmestyi kookoksesta. Koska muovipussi alkoi hieman painaa ylöspäin kurottelevia taimia, poistin pussin ja siirsin rasian pöytämalliseen kasvitelttaani. Teltassa olevat kasvit sumuttelen kerran tai kaksi päivässä, jotta ilmankosteus teltassa pysyisi korkeana. Teltassa olevat valot lämmittävät hieman telttaa, missä onkin sopivasti noin 25-27°C lämmintä.

Jotta lämpimässä ja kosteassa kasvit eivät homehtuisi niin helposti, sain Vpluxilta kompaktin Cyclone 6″ Clip Fan- tuulettimen, joka laittaa ilman kiertämään teltassa. Ilmavirta saa kasvit myös hieman heilumaan, mikä saa niiden varret vahvemmiksi. Tuulettimen halkaisija on 15cm, joten se mahtuu pieneen tilaan kuten telttaan. Tuulettimessa on kätevä ja tukeva klipsi, jonka avulla se on helppo sijoittaa moniin erilaisiin paikkoihin. Tuulettimen sai asetettua useaan eri asentoon kääntelemällä sitä klipsissä. Lupaustensa mukaisesti tuuletin on todella hiljainen ja siinä on kaksi eri nopeutta.

Valaisimeksi taimille sain Vpluxilta koekäyttöön erityisesti kasvua stimuloivan, kylmää valoa (4000K) näyttävän Hortimol 40w led-paneelin, joka käy myös huonekasveille. Valaisin on 50cm pitkä ja 13cm leveä. Paneeli on ohut, joten se mahtuu hyvin pöytämalliseen telttaani, jossa on rajallisesti kasvutilaa korkeussuunnassa. Olen ollut valaisimeen erittäin tyytyväinen, taimet tuntuvat kasvavan hyvin. Paneelin mukana tuli kätevät ja helposti yhdellä klikkauksella asennettavat kiinnitysvaijerit, joilla sen sai kiinnitettyä telttaan ja säätää sen korkeutta. Valaisin ei juurikaan lämpiä, joten sen voi laittaa melko lähelle kasveja, eikä teltankaan lämpötila nouse liikaa. Valaisimella on kolmen vuoden takuu. Paneeli on alumiinia, joten se on kevyt käsitellä ja ripustaa. Valaisin on ihan ok- näköinen ja heijastaa valoa silmäystävällisesti alaspäin, joten sen voi laittaa näkyvämmälle paikallekin. Valoa olen tupakantaimille antanut 15 tuntia vuorokaudessa. Valoa säätelen ajastimella.

Kun tupakan taimet olivat noin kolmeviikkoisia, koulin niistä 12 omiin pikkuruukkuihinsa. Kasvualustana käytin kookos-perliittiä, jossa perliittiä on vajaa kolmannes. Tavallista kylvömultaakin olisi voinut käyttää.

Koska olen tupakan esikasvatuksen kanssa auttamattomasti myöhässä, (Helmi/maaliskuu olisi ollut oikea hetki siementen istutukselle) Istutan tupakat ennen juhannusta isohkoihin ruukkuihin, jotta voin nostaa ne syksyllä sisälle jatkamaan satokauttaan. Tupakasta kerätään satoa noin kerran kuussa ja aina kerätään muutama alimmainen lehti. Ajattelin nostaa tupakat ulos, kun ne ovat hieman kasvaneet, luultavasti hieman ennen juhannusta.

Linkit yllä mainittuihin tuotteisiin:

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-kookoskuitu-atami-cocos-substrate/13985

https://www.vplux.fi/fi/product/klipsituuletin-15cm-cyclone/10401

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

https://www.vplux.fi/fi/product/led-kasvivalaisin-paneeli-40w-hortimol/10818

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-coco-kookoslannoite/145

https://www.vplux.fi/fi/product/mekaaninen-ajastin-30min-halpa/14037

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *