Huonekasvit

Wilma mini vesiviljelmän kuulumisia

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa, artikkelin lopussa alekoodi

Minulla on kompakti pöytämallinen vesiviljelmä Wilma mini 8, jonka sain koekäyttööni puolisentoista vuotta sitten Vplux Oy:ltä. Viljelmän pohjasäiliössä on vettä ja ravinteita, josta ne kuljetetaan pumpun ja letkujen avulla 1,6 litraisiin ruukkuihin, jotka ovat vesisäiliön päällä. Ruukkujen pohjareikien kautta ravinnevesi valuu takaisin pohjasäiliöön uudelleen kiertoon.

Olen juurruttanut viljelmässä pistokkaita erittäin hyvällä menestyksellä. Juurtuminen on ollut pääsääntöisesti vesiviljelmässä nopeaa. Vesiviljelmä on huoleton tapa juurruttaa, koska ei tarvitse huolehtia kasvupohjan kosteuden pysyvyydestä. Ruukkuja vesiviljelmässä on 8 ja yhteen mahtuu juurtumaan 2-4 pistokasta, hieman pistokkaiden koosta riippuen. Vesiviljelmän ympärillä on hieman korkeampi ilmankosteus, mikä osaltaan edistää juurtumista. Olen laittanut veden sekaan erittäin pienellä annostuksella Vpluxilta kokeiluun saamaani vesiviljelyyn soveltuvaa Atamin Hydro A-lannoitetta, joka edistää kasvien kasvua ja lisäksi Atamin Root Stimulatoria, joka on mielestäni erittäin tehokas juurtumisen nopeuttaja.

Juurrutusruukkujen pohjalla on muutama sentti isorakeista hydrosoraa ja sen päälle olen laittanut perliittiä. Hydrosora estää perliitin valumista ulos ruukusta pohjareikien kautta. Perliitin olen todennut itselläni toimivimmaksi juurrutusalustaksi, jossa pistokas mätänee harvoin. Viljelmän yläpuolella olevan lampun takia perliitin pintaan on aika ajoin kasvanut jonkin verran levää. Tämä ei ole pistokkaita tuntunut haittaavan, mutta olen silloin tällöin vaihtanut ruukkujen pintaperliitin puhtaaseen. Perliittiä ja hydrosoraa Vplux myy litroittain ja molempia saa halutessaan myös valmiiksi pestynä. Vesiviljelmään käytettävä perliitti ja hydrosora pitää huuhdella runsaalla vedellä ennen käyttöä, ettei niiden pinnalla oleva pöly tuki vesipumppua.

Wilma vesiviljelmä on ollut todella helppohoitoinen. Parin kuukauden välein olen lisännyt vesisäiliöön lannoitevettä. Noin puolen vuoden välein olen vaihtanut vedet kokonaan ja putsannut vesisäiliön ja sen kannen. Viljelmän puhdistaminen ja vedenvaihto on sujunut mutkattomasti, aikaa se on vienyt puolisen tuntia. Viljelmä on helppo purkaa ja koota.

Nyt letkuihin ja vesisäiliön kanteen on alkanut kertyä kalkkimaista jäämää, joten sain Vpluxilta Ata Clean tippakastelun puhdistusainetta. Ainetta laitetaan veden joukkoon ja se puhdistaa kivennäissaostumat vesiviljelmästä. Aine on turvallinen kasveille, joten sitä voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi veden joukossa. Vesisäiliöön menee 50 litraa vettä, johon ainetta laitetaan 5ml, joten aine on melko riittoisaa. Aine tuntui toimivan; saostumat viljelmän kannessa liukenivat melko hyvin.

Sain Vpluxilta myös Oxygen GTE 11,9% vetyperoksidi-nestettä pistokkaiden leikkuupintojen desinfioimiseen. Jatkossa kastan leikatun pistokkaan vetyperoksidiin muutamaksi minuutiksi, jotta se ei altistuisi niin helposti juurimädälle. Perliitissä juurruttaessa mädäntyminen on ollut harvinaista, joten vetyperoksidia ei välttämättä tarvitsisi käyttää. Haluan kuitenkin maksimoida onnistumisprosenttini, joten käytän jatkossa myös vetyperoksidia, mikäli se osoittautuu tehokkaaksi. Olen laimentanut Oxygen GTE:n vedellä suhteessa 1/3 ennen käyttöä, tavoitellen noin 3%:n pitoisuutta. Vetyperoksidiliuosta pitää käsitellä huolellisesti ja aina kumihanskat kädessä ja suojalasitkaan eivät ole huono ajatus, varsinkin kun on laimentamattoman nesteen kanssa tekemisissä.

Koodilla FB98BCAGGB saat yli 50€ ostoksiin ilmaisen kuljetuksen ja -20% alennuksen, koodi voimassa 3.-12.6.2022

Alla linkit stoorissa mainittuihin tuotteisiin:

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l-+-airset-+-ajastin/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/ata-clean-tippakastelun-puhdistaja/368

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti/14003

https://www.vplux.fi/fi/product/kevytsora-leca-sora-10-20mm-1l-pesty/11756

https://www.vplux.fi/fi/product/nestemainen-oxygen-gte-vetyperoksidi-100ml-pullotettu/13765

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-root-stimulator-juuriravinne/446

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-hydro-vesiviljelylannoite/146

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *