Huonekasvit Kukkakaupat

Värinokkosen kasvatus siemenestä

Tilasin talvella Exotic Gardenilta kolmen eri värinokkosen (isokirjopeippi) siemeniä. Exotic Garden on kotimainen nettikauppa, joka myy koriste- ja hyötykasvien siemeniä, mukuloita sekä sipuleita ja valikoima on iso. Kylvin värinokkosten siemenet maaliskuussa ja kasvit ovat nyt hyvässä kasvussa. Värinokkoset ovatkin viihtyessään nopeakasvuisia ja isoimmilla on jo yli 15cm korkeutta.

Solenostemon scutellarioides Chocolate Covered Cherry

Koska olen laiska koulimaan taimia, istutin reilu parikymmentä siementä suoraan pienehköihin ruukkuihin. Laitoin 1-2 siementä yhteen ruukkuun. Siemenet olivat pieniä, joten ne tarttuivat sormeen kiinni, kun niitä tökki kasvupohjan päälle. Sain kuitenkin suurimman osan pienen taistelun jälkeen paikoilleen, vain kahteen ruukkuun ei ilmaantunut kasvua, joiden siemenet olivat ilmeisesti jääneet kiinni sormeeni. Peitin siemenet ohuella kerroksella kasvupohjaa.

Solenostemon scutellarioides Fairway Yellow

Koska värinokkoset ovat kovia juomaan, laitoin niille melko pidättävän kasvupohjan, johon tuli noin 3/5 kookosta ja loput perliittiä, hydrosoraa ja kaarnaa. Kylvömultaakin olisin voinut käyttää. Siinä ei ole liikaa ravinteita pienille taimille. Koska mullattomassa seoksessani ei ole juurikaan ravinteita, aloitin lannoituksen puolella annostuksella, kun taimet saavuttivat noin 7-10 cm korkeuden. Lannoitetta olen antanut sen jälkeen joka toisella kastelulla.

Solenostemon scutellarioides Superfine Rainbow Volcano

Aluksi laitoin istutetut ruukut lämpömaton päälle kosteaan kasvitelttaan. Kasvit olivat teltassa siihen asti, kun ne alkoivat kurkistella kunnolla kasvupohjasta. Pidin kasvupohjan alkuun kosteana. Nyt olen päästänyt kasvupohjan pinnalta kuivahtamaan kasteluiden välissä. Täysin kuivaksi ei värinokkosen kasvupohjaa kannata päästää.

Jätän värinokkosia yhden kutakin lajiketta itselleni ja loput myyn edullisesti reilun viikon päästä avautuvassa pop up huonekasvikaupassa Tampereen Puutarhakatu 29:ssä. Siirrän omani isompaan ruukkuun jossain vaiheessa kevättä/kesää, jotta pientä ruukkua ei tarvitse olla koko ajan kastelemassa. Ajattelin myös latvoa omat värinokkoseni kohta, jotta ne haarautuisivat ja niistä tulisi tuuheampia.

https://www.exoticgarden.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *