Puutarha

Osterivinokasta parvekelaatikossa

Kaupallinen yhteistyö Blokgarden Oy:n kanssa.

Sain vajaa kuukausi sitten Blokgarden Oy:ltä kokeiluun ja tuotekehittelyyn parvekelaatikollisen lehtipuun purua, jossa on osterivinokkaan rihmastoa. Sain parvekelaatikon koeviljelyyn ja tuote mahdollisesti tulee myyntiin joskus tulevaisuudessa. Blokgarden Oy on tamperelainen yritys, joka toimittaa keväällä valmiit kasvimaat kotiovelle taimien kanssa ja hakee ne pois syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Kasvimaat voi sijoittaa pihalle, parvekkeelle, katolle tai vaikka sisälle ikkunalle.

Lehtipuun purussa oleva osterivinokasrihmasto tulee Blokgardenille Satohuone Oy:ltä. Yritys kasvattaa Tampereella osterivinokasta ja syötäviä versoja ravintoloille ja yksityishenkilöille ympäri vuoden vertikaaliviljelmissä, yksiön kokoisessa tilassa.

Optimaalisin lämpötila viljelmälle olisi noin 15°C, mutta omani on ollut huoneenlämmössä. Olen laittanut purun päälle käytettyjä kahvinporoja sitä mukaa, kun niitä on syntynyt. Parvekelaatikon päällä olen pitänyt läpinäkymätöntä muovia. Ajatuksena oli, että vaihdan muovin läpinäkyvään, jotta kasvusto saisi valoa ja siirtäisin laatikon ulos, kun yöpakkaset ovat ohitse. Sieniviljelmä pitää valosta, muttei suorasta auringonpaisteesta.

Puru ja kahvinpurut saivat pintahometta muutamassa päivässä. Ripottelin kanelia homeen päälle ja sain hidastettua homeen kasvua. Nyt bongasin muutaman hyppyhäntäisen seikkailevan laatikossa. Hyppyhäntäiset syövät homeita, joten ne vähentävät hometta kasvupohjassa. Nähtäväksi jää syövätkö ne myös osterivinokkaan rihmastoa, mikä ei tietenkään ole kovin toivottavaa.. Ajattelin joka tapauksessa tilata terraarioliikkeestä lisää hyppyhäntäisiä hoitamaan hometta ja katsoa kuinka käy. Nyt olen homeen vuoksi joutunut pitämään muovia hieman raollaan. Tämä laskee ilmankosteutta laatikossa, mikä taas vähentää sienten kasvua. Osterivinokas pitää korkeasta ilmankosteudesta, niin kuin muutkin sienet.

Kastellut olen laatikon pari kertaa muutaman viikon aikana ja olen myös sumutellut purujen pintaa silloin tällöin. Lisäksi laatikko on saanut kosteutta käytetyistä kahvinporoista.

Vaikka rihmasto ei ole juurikaan saanut valoa, eikä lämpötilakaan ole ollut optimaalinen, yllätti parvekelaatikko minut iloisesti toissa aamuna, sillä puruista kurkotteli rykelmä osterivinokkaan alkuja! Ajatuksena oli, että sieniä alkaisi tulla, kun nostan laatikon ulos valoon, mutta toisin kävi ja sieniä tuli jo nyt ihan vahingossa.

Osterivinokas on erittäin ravintorikas sieni ja se muunmuassa alentaa kolesterolia. Itse en ole suuri sienien ystävä, mutta pakkohan niitä on kokeilla, kun kerran sain ne kasvamaan. Laatikosta voi saada 2-3 satoa. Osterivinokas on valmis kerättäväksi, kun sen lakki alkaa käpristyä reunoilta ylöspäin. Lakki voidaan valmistaa esimerkiksi pannulla 8 minuuttia paistamalla, jalka on kovempi ja tarvitsee pidemmän haudutuksen.

Laitoin nyt laatikolle läpinäkyvän muovin ja nostan laatikon päiviksi ulos ja katson kuinka sen käy. Sumuttelen kasvupohjan, sienet ja niiden juuren kerran päivässä. Tilaan myös hyppyhäntäisiä, jonka jälkeen muovin voi laittaa teipillä kiinni parvekelaatikkoon kunnolla. Viillän ehkä muoviin muutaman reiän ja painelen sen kasvupohjan päälle tiiviisti. Reikien kohdalta pitäisi sienien alkaa sitten jatkossa nousemaan.

https://www.satohuone.fi

https://www.blokgarden.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *