Huonekasvit Kukkakaupat

Viherkasvin tilaaminen ulkomailta

Oletko harkinnut jonkun ihanuuden ostamista ulkomailta, koska sitä ei tahdo Suomesta löytyä? Mitä asioita kannattaa huomioida kasvia tilatessa? Entä voiko kasvin tilata mistä tahansa maasta haluaa ja voiko kaupanteossa tulla huijatuksi?

Kasveja voi tilata yksittäisiltä kasvattajilta tai nettikukkakaupasta. Kasveja voi ostaa siemeninä, pistokkaina tai kokonaisina kasveina. Siemeniä ostaessa voi tulla helpommin huijatuksi ja kalliin kasvin siemenet paljastuvat jonkin rikkaheinän siemeniksi. Esimerkiksi Wishin kautta ei kannata siemeniä tilata. Ulkomaiselta harrastajalta ostettaessa, voi myöskin helposti saada jotain muuta, kuin mistä maksoi. Siksi suosittelenkin ostamaan kasveja luotettavan oloisista nettikaupoista. Kaupan kanssa onnistuu myös helpommin kompensaatio, mikäli kasvissa on tullessaan jotain vikaa, esimerkiksi ötököitä.

Philodendron xanadu Lime Gold tuli Hollannista.

Euroopan ulkopuolelta tilatulla kasvilla tulee olla lähtömaasta terveystodistus ja EU:n viranomaisten pitää myös tarkastaa kasvi sen saapuessa Eurooppaan. Joitain kasveja ei saa Suomeen tuoda Eu:n ulkopuolelta ollenkaan. Euroopan ulkopuolelta kasvin matka Suomeen myös kestää kovin kauan, joten suosittelenkin käyttämään eurooppalaisia nettikauppoja. Silloin saat myös varmemmin eettisen kasvin, jota ei ole esimerkiksi ryöstökerätty luonnosta.

Helpoimmin saat osuman eurooppalaiseen nettikauppaan Googlessa kun haet esimerkiksi kasvin lajikkeella ja maatunnuksella kuten nl (Alankomaat). Näin saat osumia hollantilaisiin kukkakauppoihin, joiden valikoimaan kyseinen kasvi kuuluu. Myös esimerkiksi Saksasta, Ruotsista ja Puolasta kasveja kannattaa etsiä.

Parhaita hetkiä kasvien tilaamiseen on kevät ja syksy. Talvella kasveja kannattaa tilata harkiten, sillä ne saattavat paleltua matkalla. Joillain yrityksillä on tarvittaessa tarjolla lämpölaatikoita, mutta sekään ei ole tae siitä, että kasvi selviää matkasta. Myös kesällä, kovan helleaallon aikana kannattaa kasvien tilaamista välttää. Kokonaiset kasvit selviävät matkasta varmemmin kuin pistokkaat. Aina pitää muistaa, että pitkä matka pimeässä laatikossa rasittaa kasvia ja sen kasvuunlähtö voi olla hidasta ja lehtiä kellastua.

Värivirheellinen muuulinkorva on myös tilattu Hollannista.

Itselleni kasvit ovat ulkomailta aina tulleet hyväkuntoisina ja ötökkävapaina, mutta ystäville on on tullut myös huonokuntoisia kasveja. Kasveja olen itse tilannut nettikaupoista orchideeen-shop.nl ja growjungle.nl, eikä kummastakaan ole pahaa sanaa sanottavana. Ystävällä on hyviä kokemuksia myös sellaisesta nettikaupasta kuin grönväxtriket.se. Huonomaineisia nettikauppoja ovat mm bensjungle, jossa hinnat ovat kalliit ja kasveja on tullut huonokuntoisena asiakkaille. Myös nelumbogarden on lähettänyt kasveja, joissa on ollut ripsiäisiä ja kasvit ovat olleet todella huonossa kunnossa tullessaan.

(4) Kommentit

 1. Virpi says:

  Hei, olet tilannut kuulemma growjunkle.nl sivustolta kasveja. Niin tein minäkin, mutta sain tilisiirtotiedot sähköpostiini. En ole vielä maksanut, koska vähän epäilyttää. Siksi kirjoitan sinulle kun sinulla on kokemusta kasvitilauksista kyseisestä firmasta. Uskallanko maksaa laskun? Ja koska ulkomainen tilinumero, pitää laittaa maksun saajan eli Stichting Mollie Payments:in osoite. Sitä en löytänyt, onko sulla tiedossa?

  1. Hanna says:

   Itseasiassa on juurikin tilaus tulossa growjunglelta. Maksoin pankkisiirrolla myös. Tein tilauksen muistaakseni perjantaina ja maanantaina tuli viesti, että ovat laittaneet tilauksen kuljetukseen. Vielä en ole saanut saapumisilmoitusta postilta. Aikaisemmat tilaukset ovat tulleet perille ja muistaakseni olen aina maksanut pankkisiirrolla. Kannattaa laittaa sinne sähköpostia tuosta osoitteesta. Itsellä on kaikki tarvittavat tiedot tullut niiltä aina sähköpostiin maksutiedoissa.

   1. Virpi says:

    hei, kun maksoit pankin sivuilla netissä ja laitoit saajan tilinumeron, tuliko sivulle sen jälkeen ilmoitus,että koska ulkomainen numero, täytyy täyttää saaja + osoite jne.? Mitä laitoit osoitteeksi?

    1. Hanna says:

     Ei kysynyt Danske Bankista kun maksoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *