Huonekasvit Puutarha

Visiitti Turun kasvitieteelliseen puutarhaan

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Ruissalossa. Siellä on kuusi erilaista kasvihuonetta ja 23 hehtaaria ulkopuutarhaa. Yhteensä kasvihuoneissa on noin 2000 kasvilajiketta ja ulkopuutarhoilla 3000 kasvilajiketta. Kasveja on saatu kasvi- ja siemenvaihdoista, lahjoituksena, ostamalla Hollannista ja Saksasta sekä keräysmatkoilta.

Ulkopuutarhalla iso osa kasveista oli jo syysmasennuksen kourissa, mutta löytyi sieltä jotain kukkivaakin ja kaunis itämainen lampi. Kävin kiertelemässä pienen alueen kasvihuoneiden ympärillä. Ilma oli viileä, joten pakenin heti kasvihuoneisiin, kun niiden ovet aukesivat kello 11. Kasvihuoneet ovat auki ti-su klo 11-17 ja sisäänpääsymaksu oli 9 euroa aikuiselta. Lapsille ja eläkeläisille oli hieman halvempi hinta.

Jokaisella kasvihuoneella on oma teemansa; viileä talvipuutarha, Välimeren ilmasto, vanhan maailman tropiikki, uuden maailman tropiikki, araukaria- eli havuhuone ja mehikasvihuone. Vanhimmat kasvit ovat tulleet Suomeen 50-luvulla.

Uuden maailman tropiikki- huoneessa oli kasvien lisäksi kakaduja ja undulaatteja sekä vesiallas, jossa on karppeja ja lehtikaloja. Tropiikkihuoneissa oli muun muassa banaaneja, orkideoita, ilmakasveja ja erilaisia vehkoja. Isoimmat kasvit kurottelivat kattoa monien metrien korkeudessa. Ilma tropiikkihuoneissa oli lämmin ja kostea, joten kuvaaminen oli välillä hankalaa, kun kameran linssi sumeni kosteasta ilmasta.

Talvipuutarhassa oli viileämpää. Siellä oli kasveja, jotka haluavat viettää talven hieman viileämmässä tilassa. Araucaria-huoneessa oli esimerkiksi erilaisia havukasveja ja sielläkin ilma oli viileämpää kuin muissa huoneissa.

Mehikasvihuone oli mielenkiintoinen. Siellä oli tyräkkejä, kaktuksia ja vaikka minkälaisia mehikasveja. Isoimmat kaktuksetkin olivat monen metrin korkuisia, joten niillä on paljon ikää.

Välimeren ilmasto- kasvihuoneessa oli nimensä mukaan kaikkea Välimeren alueella viihtyvää kasveja kuten sitruksia. Huone oli melko lämmin, mutta viileämpi kuin tropiikkihuoneet. Kasvihuoneiden ikkunat avautuivat automaattisesti, kun kasvihuoneessa nousi lämpö tavoitelämpötilan yli.

Kaiken kaikkiaan reissu kasvitieteelliseen puutarhaan oli mielenkiintoinen. Monista kotoakin tutuista huonekasveista pääsi näkemään jättiversion ja näki monia uusia kasveja, jotka haluaisi hankkia itselleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *