Puutarha

Takapiha talviteloille osa 1

Puista alkavat tippuvat lehdet pikkuhiljaa loppua, joten oli aika lompsia takapihalle ja tarttua haravaan. Koivuissa lehtiä on vielä jonkin verran tallella, mutta vähäiset määrät pieniä koivunlehtiä maassa maatuvat melko hyvin talven aikana. Siksi ei haittaa, vaikka muutamia koivunlehtiä tippuu vielä haravoinnin jälkeen. Myös takapihalla pönöttävä jonkin sortin iso havupuu näyttäisi tiputtaneen haluamansa neulaset maahan, joten haravoin puun alustan puhtaaksi pitkistä neulasista ja oravien tiputtamista kävynsisuksista.

Pohjoisseinustalla olevat sinikuunliljat olivat laonneet ja lähes kokonaan kellastuneet, joten oli aika siistiä kukkapenkkiä ja poistaa kasvien maanpäälliset osat kompostiin. Annan lehtien syksyisin kellastua ennen perkaamista, sillä talvilepoon menevä kasvi kerää kuolevista lehdistään energian ja ravinteet talteen lakastuessaan. Sinikuunliljat ovat tehneet valtavia lehtiä, mutta kukkiminen on ollut kovin maltillista parina viimeisenä kesänä. Niinpä ripottelin reilulla kädellä kukkapenkkiin syyslannoitetta, joka muun muassa lisää kasvien talvenkestävyyttä ja parantaa seuraavan kesän kukintaa. Olin kalkinnut sinikuunliljat edellisenä syksynä, joten jätin sen tällä kertaa väliin.

Yhden villiviinin olinkin jo karsinut, mutta toinen oli vielä raivaamatta. Yritän leikata villiviinin joka vuosi ennen kuin sen lehdet alkavat tippuilla. Näin säästyn lehtien haravoinnilta ja valokatteen, jossa päälle villiviini kesän aikana kasvaa, harjaamiselta. (Toisin sanoen isäntä säästyy 🙂 ) Villiviini kasvaa kesän aikana metritolkulla, joten leikkaan ne reilu metrin mittaisiksi joka syksy. Nyt leikkaamassani köynnöksessä ei ollut enää lehtiä ja jouduinkin haravoimaan villiviinin ympärystän.

Kasvimaalla oli vielä yksi kaali, rucolaa, ruohosipulia. Keräsin loppusadon ja siivosin kasvimaan valmiiksi kevättä varten. Nostin herneiden tukirakennelmat maasta ja vein ne pihavarastoon. Löysin herneenvarsien seasta muutaman herneenpalon, joista otin kuivuneet herneet talteen ensi kesäksi kasvimaahan kylvettäväksi. Revin herneenvarret, salaatin ja kaalin naatit juurineen maasta ja kuskasin kompostiin. Rucolasta leikkasin kukkavarret pois, mutta jätin ne muuten kasvamaan. Rucola on talvehtinut onnistuneesti joinakin talvina, joten jätin ne kasvamaan kasvimaalle siinä toivossa, että ne lähtisivät keväällä uuteen kasvuun.

Pihalle jäi vielä paljon syyshommia, joita ajattelin jatkaa huomenna. Loput kukkapenkit pitää siistiä ja suihkulähde tyhjentää vedestä sekä haravoida nurmikko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *