Puutarha

Takapiha talviteloille, osa 2

Ilma oli eilen kylmä, mutta päätin pukea reilusti vaatetta päälle ja hoitaa loput syyshommat takapihalla. Aurinko onneksi pilkisteli taivaalla, lämmittäen hieman ilmaa. Vaatteista huolimatta palelin, ja mietin mitä ihmettä sitä sitten pukee, kun ilma menee pakkasen puolelle.

Isokirjopeippi kasvaa nopeasti kesän aikana ja valtaa kukkapenkin. Olenkin syksyisin kitkenyt sitä rajulla kädellä vähemmäksi, jotta samassa penkissä olevat liljat ja kurjenmiekat eivät jää sen jalkoihin. Isokirjopeippi on alkanut levittäytyä kukkapenkin vieressä olevan suihkulähteen päälle, minne se saakin levitä vapaasti, sillä se näyttää siinä kivalta. Kasvi kukkii alkukesästä keltaisin kukin. Sekä isokirjopeippi, että liljat ja kurjenmiekat ovat kukkineet huonosti parina viime kesänä, joten viskoin kukkapenkkiin syyslannoitetta, joka lisää seuraavan kesän kukintaa ja parantaa kasvien talvenkestävyyttä.

Suihkulähteen altaassa oli vettä ja poistin veden pumpun avulla ja keräsin altaaseen menneet lehdet pois. Altaassa on hieman sammalta, mutta en jaksanut harjata sitä pois. Otin myös altaassa olevat valot talvisäilöön sisälle.

Takapihan lauta-aidan muodostamalla seinustalla kasvaa muun muassa viiruhelpiä, päiväliljoja, ruskoliljoja, tarha-alpia, pioni ja ukonhattuja. Ne olivat jo aikapäiviä sitten lakastuneet, joten siistin seinustan ja leikkasin saksilla maanpäälliset osat pois ja vein ne kompostiin. Olen jo aikaisemmin levittänyt syyslannoitetta aidan vierustaan, sillä kukinta oli todella onnetonta viime ja tänä kesänä.

Pensasmustikka on joutunut mirrinmintun saartamaksi ja mirrinmintun oksat peittivät pensaan melkein kokonaan alleen. Leikkasin mirrinminttua kukkamaljakkoon ja kitkin pensaan ympäriltä sitä pois kuokan avulla. Laitoin mustikkapensaan ympärillä olevia kiviä hieman isompaan rinkiin, jotta ensi vuonna mirrinminttu pysyisi poissa mustikan tieltä. Mirrinminttu on melko kestävä leikkokukkana ja tuoksuukin ihanalle.

Lisäksi haravoin pikaisesti pienen nurmikkomme pinnalle varisseet puiden ja pensaiden lehdet kompostiin. Haravointi on mielestäni tylsää, joten olin hommassa melko suurpiirteinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *