Huonekasvit

Esittelyssä keräilyharvinaisuus Philodendron White Princess

Puolisen vuotta olen etsinyt tätä kasvia netistä sitä löytämättä. Kasvi on loppu joka paikasta ympäri maailmaa, vaikka siitä joillain sivuistoilla pyydetään jopa 400€. Aivan vahingossa näin facebookissa huutokaupan, jossa prinsessan ilmajuurrutettu pistokas olikin tarjolla ja vielä Tampereella, joten se olisi helposti haettavissa. Ja sain kuin sainkin huudettua kasvin itselleni, vaikka olin elämäni ensimmäisessä facebook- huutokaupassa mukana.

Kasvi on kotoisin Kolumbiasta, missä se elää tropiikissa. Kasvi rakastaakin lämpöä, joten sille suositellaan annettavan huoneenlämpöistä vettä ja se kannattaa sijoittaa vedottomaan paikkaan. Kasvualustan pinnan kannattaa antaa kuivua kasteluiden välillä, varsinkin talvella. Kesällä mietoa lannoitetta voi antaa joka toisella kastelulla, talvella harvemmin, ellei kasvi elele lisävalossa.

Tämä kasvikeräilijän unelmakasvi ihastuttaa puhtaan valkoisilla läikillä ja viiruilla, jotka koristavat muuten syvänvihreitä pitkulaisia lehtiä. Kasvi on tiivisrakenteinen köynnösvehka, joten se ei yleensä tarvitse tukea. Se voi kuitenkin suotuisissa oloissa kasvaa ajanmyötä korkeaksikin, jolloin sen tukemiselle voi olla tarvetta. Kasvi voi kukkia mihin aikaan vain vuodesta.

Valkoiset lehdenosat eivät pidä suorasta auringonpaisteesta, mutta kasvi tarvitsee paljon valoa juurikin valkoisten kasvinosien takia. Kasvit yhteyttävät vain lehtien vihreällä osalla. Liian pimeässä prinsessan kasvu pysähtyy tai siitä tulee honteloa. Kasvi hyötyy lisävalosta varsinkin talvella. Liian lähellä lamppua lehdet kuitenkin helposti palavat.

White Princess rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Sitä kannattaakin sumutella usein, varsinkin talvella, ellet omista ilmankostutinta. Mikäli kasvupohja on vettäpäästävää, kasvia kannattaa käyttää myös suihkussa. Omalleni laitoin hydrosora- kaarna- kookos- perliitti- seokseen suhteessa 1:1:1:1. Vaihtoehdoksi voisi ajatella esimerkiksi viherkasvimultaa ja kevytsoraa suhteessa 1:1, itse olen kuitenkin pikkuhiljaa siirtymässä kokonaan mullattomiin sekoituksiin. Kasvi laitetaan uuteen ruukkuun joka toinen kevät, ellei ruukku ole täynnä juuria. Kasvia lisätään joko jakamalla tai pistokkaista keväällä ja kesällä.

Muita köynnösvehkoja:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: