Huonekasvit

Esittelyssä Alocasia Pink Dragon

Tämän harvinaisen juurakkovehka- löydön tein Bauhausista Tampereelta. Pinkkivartinen kasvi oli jättimäinen ja maksoi 70€. Kotona kuitenkin pilkoin kasvin viideksi erilliseksi yksilöksi, joista neljä myin eteenpäin. Kasville ei näin siis jäänyt juurikaan hintaa. Kasvien juuret olivat todella hyvässä kunnossa, kun kaivoin ne esiin kasvualustasta.

Kuten aina, myös tällekin alocasialle suositellaan vettäpäästävää kasvupohjaa. Omalleni laitoin muoviseen istutusruukkuun hydrosora-salaojan ja kookos-perliitti-hydrosora-kaarna-sekoituksen suhteessa 2/2/1/1. Kasvi viihtyy hieman happamassa, siksi laitoin mukaan kaarnaa, joka hieman happamoittaa kasvupohjaa. Hydrosora ja perliitti pitävät kookoksen kuohkeana, eikä vesi jää ruukkuun seisomaan. Mikäli laitat kasvupohjaan multaa, kannattaa ostaa hiekansekaista viherkasvimultaa ja laittaa joukkoon puolet esimerkiksi lecasoraa tai perliittiä.

Kasvi on herkkä liialle kasvupohjan kosteudelle. Pink Dragonia suositellaankin kasteltavan usein, mutta vähän kerrallaan. Kasvualusta ei saisi koskaan kuivua kokonaan, mutta se ei saa olla liian märkäkään. Anna mullan kuitenkin kuivua useamman sentin syvyydeltä kasteluiden välissä. Kasvin tyvi on herkkä mätänemiselle. Kasvia suositellaankin kasteltavan altakasteluna tai ruukun reunoja pitkin. Myös tuuletin kasvin vieressä estää tyven liian kostumisen.

Alocasia Pink Dragonia voi lannoittaa miedolla ravinteella joka toisella kastelulla. Omalleni olen antanut Puutarhan Kesää ja merilevää. Talvella ei tarvitse lannoittaa, ellei kasvi ole kasvilampun alla. Kasvi voi talvella mennä lepotilaan ja tiputtaa lehtensä. Anna kasvin olla silloin muutama viikko hieman hämärämmässä ja kenties hieman viileämmässä tilassa, jos mahdollista. Ei kuitenkaan alle 15°c. Kun uutta kasvua alkaa näkyä, nosta kasvi takaisin valoon ja kastele aluksi varovasti.

Kasvi elää luonnossa Aasian ja Australian tropiikissa. Siksi se pitääkin kosteasta ilmasta. Kasvia kannattaa sumutella varsinkin talvella. Alocasia hyötyy ilmankostuttimesta tai terraario/kasvihuoneolosuhteista. Kasvin viereen voi laittaa myös lasiastian, joka nostaa paikallisesti ilmankosteutta. Mikäli kasvupohja on tarpeeksi vettäpäästävä, kasvi nauttii myös suihkuista.

Kasvi tarvitsee paljon valoa, mutta ei kestä yhtään suoraa auringonpaistetta. Eteläikkuna ei olekaan hänen paikkansa, vaan itä- tai länsi-ikkuna on parempi. Talvella kannattaa tarjota lisävaloa, mikäli mahdollista. Tällä voi välttää kasvin lepoon menon, jonka se voi tehdä, kun valon määrä vähenee.

Kasvi voi kasvaa yli metrin korkuiseksi ja lehden pituus voi olla 50 cm. Ruukussa kasvi yleensä jää hieman pienemmäksi. Kasvi on myrkyllinen, sen syöminen ärsyttää voimakkaasti suuta ja vatsaa. Pink Dragon laitetaan uuteen ruukkuun joka kevät, mikäli juuret ovat vallanneet ruukun. Kasvia voi lisätä jakamalla keväällä ja kesällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *