Huonekasvit

Esittelyssä taantunut(ko) Philodendron Pink Princess

Tämä kasvi hankittiin Viherkasvit.net sivustolta. Täysikasvuinen Pink Princess voi maksaa toista sataa, mutta nämä olivat myynnissä kahdellakympillä. Halpaan hintaan oli yksinkertainen syy, näissä yksilöissä ei nimittäin ollut vilaustakaan vaaleanpunaisesta. Halpa hinta houkutti, joten päätin kokeilla, josko sitä vaaleanpunaista mahtaisi tulla jossain kohdin tulevaisuudessa. Mielestäni punavarsinen kasvi on kiva ilman vaaleanpunaistakin, mutta tokihan toivoisin pinkkiä pintaa tulevaksi.

Kasvin saapuessa, huomasin saaneeni kaksi kasvia yhden hinnalla. Emokasvin viereen oli nimittäin kasvanut pieni poikanen. Jätin molemmat samaan ruukkuun vielä kasvamaan ja vaihdoin kasville kasvupohjan. Philodendroneille sopii jokin vettäpäästävä kasvupohja. Omani laitoin kookos-perliitti-hydrosora-seokseen. Mikäli mullaton ei ole tuttu juttu, voit laittaa esimerkiksi hiekansekaista viherkasvimultaa, johon isket puolet kevytsoraa tai perliittiä. Pink Princess pitää hieman happamasta, joten kasvupohjaan voi laittaa myös kaarnaa happamoittajaksi. Omalleni ajattelin antaa lorauksen laimennettua kahvia silloin tällöin, mikä happamoittaa kasvupohjaa.

Pink Princess on melko helppohoitoinen, kunhan et altista sitä liikakastelulle. Kasvupohjan pinnan tulee kuivua ainakin kolmen sentin syvyydeltä kasteluiden välissä. Omani kastelen kerralla niin, että vettä tulee hieman ruukun läpi aluslautaselle. Kasvia ei kannata laittaa liian isoon ruukkuun, koska se altistaa juuret kosteusongelmille.

Lannoitteeksi olen antanut nyt uudelleenistutuksen jälkeen merilevää ja jatkossa annan joka toisella kastelulla mietoa Puutarhan Kesää. Ilman lannoitusta kasvin kasvu menee honteloksi tai pysähtyy. Talvella ei tarvitse lannoittaa, ellei kasvi ole kasvivalon alla. Myös kastelua kannattaa talvella vähentää.

Kun kasvi oli ollut minulla viikon, pienempi poikanen avasi uuden lehtensä ja mikä riemunkiljahdus pääsikään, kun huomasin lehdessä vaaleanpunaisen läikän. Emokasvi avasi hieman myöhemmin uuden lehden, mutta siinä ei vaaleanpunaista ollut.

Sikäli mikäli kasvin lehdissä on paljon vaaleanpunaista, kasvi tarvitsee paljon valoa. Pink Princess ei kuitenkaan siedä auringonpaistetta. Kasvivalo onkin oiva ratkaisu, ellet saa kasvia itä- tai länsi-ikkunalle. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta, vaikka olisikin lähellä ikkunaa. Kun kasvi saa sopivan määrän valoa, pitäisi lehtienkin olla tasaisesti vaaleanpuna-vihreät. Liian suuri määrä vaaleanpunaista vaikeuttaa kasvin yhteyttämistä ja elinkelpoisuutta. Liian suuri vihreän määrä taas tekee kasvista vähemmän mielenkiintoisen näköisen. Liiassa auringossa kasvi kellastuttaa lehtiään. Myös liikakastelu saattaa oirehtia lehtien keltaisuutena. Joskus kasvi kellastuttaa vanhoja lehtiään ilman näkyvämpää syytä. Sitä ei kannata heti suorilta pelästyä.

Pink Princess on herkkä vedolle, joten älä pidä sitä avonaisen ikkunan edessä. Paahteesta se ei myöskään pidä, joten älä laita sitä patterin viereen talvella. Kasvi rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Varsinkin talvella kasvia kannattaa sumutella tai hankkia ilmankostutin. Myös kasvin viereen laitettu vesilautanen kosteuttaa ilmaa paikallisesti. Omani pääsi pienen sisäsuihkulähteen viereen, jota pidän päällä päivisin. Talveksi asunnossani apuna on myös ilmankostutin. Mikäli kasvupohja on vettä päästävä, kasvi kannattaa viedä silloin tällöin suihkuun. Puhtailla lehdillä on helpompi yhteyttää ja samalla tulee huuhdottua kasvupohjasta mahdolliset lannoitekertymät.

Mikäli kasvi taantuu (eli kirjavalehtinen värimutaatio katoaa) ja lopettaa vaaleanpunaisten lehtien tekemisen, kannattaa kasvi latvoa viimeisen vaaleanpunaisen lehden yläpuolelta. Tämän pitäisi saada kasvi tuottamaan taas vaaleanpunaisia lehtiä. Nuori kasvi laitetaan uuteen ruukkuun kerran vuodessa ja vanhempi kasvi aina, kun ruukku täyttyy juurilla. Ennen uudelleenruukutusta kasvi kannattaa kastella kunnolla edellisenä päivänä. Vanha kasvupohja kannattaa irrottaa juurista mahdollisuuksien mukaan ja poistaa kaikki huonokuntoiset juuret. Terve juuri on vaalea ja kiinteä.

Jännittävä matkani jatkuu tämän kasvin kanssa. Sekä emo, että poikanen rakentelevat juuri uusia lehtiään, joten kotona on menossa suurtakin suurempi jännitysnäytelmä. 😀

Edit 11.6.2021: Olen latvonut isomman kasvin kahteen kertaan ihan alhaalta ja nyt se teki yhden lehden, jossa on vaaleanpunainen pieni laikku. Seuraava lehti oli kuitenkin taas kokovihreä. Odottelen vielä pari uutta lehteä ja latvon kasvin uudestaan, mikäli vaaleanpunaista ei näy. Pienemmän kasvin latvoin kerran ja nyt sen kaikissa lehdissä on ollut hieman vaaleanpunaista. Molemmat prinsessat olivat liian vähäisessä valossa talvella ja kasvu on ollut sen takia heikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *