Huonekasvit

Esittelyssä suosittu kilpipiilea

Tämä aikaisemmin harrastajalta toiselle kulkenut viherkasvi (Pilea peperomioides) näkyy nyt kaikkialla. Olen vältellyt sen hankkimista, sillä kaikilla tuntuu olevan sellainen. Nyt kuitenkin löysin Bauhausista kotimaista tuotantoa olevan kilpipiilean, joka maksoikin vain 3,90€, joten olihan se pakko ostaa.

Kiinassa kasvia on viljelty huonekasvina jo sata vuotta, Suomeen se saapui noin 40-luvun lopulla, joten kyseessä on hieno retrokasvi. Kasvi kasvaa Etelä-Kiinassa kosteissa vuoristometsissä, joten se selviää melko viileässäkin tilassa. Kosteutta kilpipiilea rakastaa, joten sitä kannattaa sumutella. Kasvi on melko vaatimaton kasvupaikan suhteen, se selviää hieman hämärässäkin ja tekee itseasiassa isompia lehtiä, kun se ei saa paljon valoa. Kesällä sitä ei kannata laittaa paahteiselle eteläikkunalle.

Kasvi ei pidä liikakastelusta. Se kannattaakin istuttaa hiekansekaiseen viherkasvimultaan, johon laittaa puolet kevytsoraa tai perliittiä. Ruukun pohjalle kannattaa tehdä kevytsoralla salaoja. Omani on mullattomassa sekoituksessa, jossa on kookosta, kaarnaa, perliittiä ja hydrosoraa. Kastellessa ei saa jättää aluslautaselle vettä lojumaan. Kasvupohja ei saisi kuitenkaan päästä aivan rutikuivaksi. Janoisena kilpipiilea roikuttaa lehtiään. Kasvi varastoi vettä lehtiinsä, joten se kestää hetken kuivuuttakin. Jos kasvi alkaa kellastumaan, yleensä sillä on liian kostea kasvualusta tai ötököitä. Yksittäisten lehtien kellastumisesta ei kuitenkaan kannata huolestua.

Kasvi on nopeakasvuinen ja tekee paljon sivuversoja ruukkuun. Kasvin omistaja voi yhtäkkiä huomata omistavansa kymmenen kilpipiileaa. Niitä kannattaakin jaella ystäville ja muille harrastajille. Paras hetki sivuversojen erotteluun on kevät ja kesä. Kasvi voi kukkia kevätkesällä pienin kukin, jotka ovat kuitenkin isoina ryhminä.

Koska kasvi pitää kosteudesta, eikä kasva yleensä 30cm:ä korkeammaksi, sitä voi kasvattaa myös terraariossa. Liian korkeaksi kasvaneen piilean voi surutta lyhentää. Lyhennetty pätkä kannattaa laittaa juurtumaan veteen tai suoraan kasvupohjaan. Kasvia voi lisätä pistokkaista, sivuversoista tai siemenistä.

Kasvi on herkkä härmälle. Mikäli kasviin ilmestyy vaaleita/harmaita laikkuja/kerrostumaa, poista vaurioituneet kasvin osat ja sumuttele kasvia usein tai hanki ilmankostutin talveksi. Härmää voi torjua Jaakontaika- Karbon kick boosteri- sekoituksen suihkuttamisella kasvin lehtiin ylä- ja alapinnoille. Samalla annat kasville suojan vihannespunkkeja vastaan ja ravitset kasvia.

Lisää Jaakontaiasta ja Karbon Kick Boosterista:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: