Huonekasvit

Esittelyssä suosittu kilpipiilea

Tämä aikaisemmin harrastajalta toiselle kulkenut viherkasvi (Pilea peperomioides) näkyy nyt kaikkialla. Olen vältellyt sen hankkimista, sillä kaikilla tuntuu olevan sellainen. Nyt kuitenkin löysin Bauhausista kotimaista tuotantoa olevan kilpipiilean, joka maksoikin vain 3,90€, joten olihan se pakko ostaa.

Kiinassa kasvia on viljelty huonekasvina jo sata vuotta, Suomeen se saapui noin 40-luvun lopulla, joten kyseessä on hieno retrokasvi. Kasvi kasvaa Etelä-Kiinassa kosteissa vuoristometsissä, joten se selviää melko viileässäkin tilassa. Kosteutta kilpipiilea rakastaa, joten sitä kannattaa sumutella. Kasvi on melko vaatimaton kasvupaikan suhteen, se selviää hieman hämärässäkin ja tekee itseasiassa isompia lehtiä, kun se ei saa liikaa valoa. Kesällä sitä ei kannata laittaa paahteiselle eteläikkunalle.

Kasvi ei pidä liikakastelusta. Se kannattaakin istuttaa hiekansekaiseen viherkasvimultaan, johon laittaa puolet kevytsoraa tai perliittiä. Ruukun pohjalle kannattaa tehdä kevytsoralla salaoja. Omani on mullattomassa sekoituksessa, jossa on kookosta, kaarnaa, perliittiä ja hydrosoraa. Kastellessa ei saa jättää aluslautaselle vettä lojumaan. Kasvupohja ei saisi kuitenkaan päästä aivan rutikuivaksi. Janoisena kilpipiilea roikuttaa lehtiään. Kasvi varastoi vettä lehtiinsä, joten se kestää hetken kuivuuttakin. Jos kasvi alkaa kellastumaan, yleensä sillä on liian kostea kasvualusta tai ötököitä. Yksittäisten lehtien kellastumisesta ei kuitenkaan kannata huolestua.

Kasvi on nopeakasvuinen ja tekee paljon sivuversoja ruukkuun. Kasvin omistaja voi yhtäkkiä huomata omistavansa kymmenen kilpipiileaa. Niitä kannattaakin jaella ystäville ja muille harrastajille. Paras hetki sivuversojen erotteluun on kevät ja kesä. Kasvi voi kukkia kevätkesällä pienin kukin, jotka ovat kuitenkin isoina ryhminä.

Koska kasvi pitää kosteudesta, eikä kasva yleensä kovin korkeaksi, sitä voi kasvattaa myös terraariossa. Liian korkeaksi kasvaneen piilean voi surutta lyhentää. Lyhennetty pätkä kannattaa laittaa juurtumaan veteen tai suoraan kasvupohjaan. Kasvia voi lisätä pistokkaista, sivuversoista tai siemenistä.

Kasvi on herkkä härmälle. Mikäli kasviin ilmestyy vaaleita/harmaita laikkuja/kerrostumaa, poista vaurioituneet kasvin osat. Härmää voi torjua Jaakontaika- Karbon kick boosteri- sekoituksen suihkuttamisella kasvin lehtiin ylä- ja alapinnoille. Samalla annat kasville suojan vihannespunkkeja vastaan ja ravitset kasvia.

Edit 23.1.2021 Kilpipiikeani otti nokkiinsa mullan vaihdosta ja kuoletti usean lehden yksi toisensa perään. Pelkäsin kasvin vallan kuolevat, mutta nyt se on tällä viikolla piristynyt ja näyttäisi siltä, että meillä on sittenkin toivoa. Pari pientä uutta lehteäkin on valmistumassa.

(2) Kommentit

  1. Kirsti hirvonen says:

    Onko Kilpipiilea saatavilla tilaukseen🙂🌻

    1. Hanna says:

      Valitettavasti Kilpipiileasta olen jo luopunut. Annoin sen ystävälle, joten kilpipiileaa ei ole tulossa myyntiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *