Huonekasvit Puutarha

Kahvi lannoitteena

Oletko ikinä antanut kasveillesi kahvia? Tiedätkö, miksi sitä annetaan? Entä mitkä kasvit kahvista oikeastaan sitten tykkäävät ja mitkä eivät?

Kahvia voi antaa nestemäisenä tai puruina. Kahvissa on paljon typpeä, fosforia sekä muita kivennäisiä, joten se on erinomaista lannoitetta. Purut saattavat kuitenkin homehtua mullan päällä, joten itse suosin vedellä 2/1 laimennettua, jäähdytettyä keitettyä kahvia. Jos haluat käyttää käytettyjä kahvinporoja, sekoita niitä pieni määrä pintamullan joukkoon, jolloin homehtuminen on epätodennäköisempää. Muista tarkkailla kasvupohjan pintaa ja poista home heti, jos sitä ilmestyy. Käytetyt kahvinporot voi kantaa myös ulkokasvien juurelle esim. hortensioille, havupuille, atsaleoille, kanerville, pensasmustikoille, saniaisille ja alppiruusuille. Vain harvat perennat tykkäävät happamasta kasvumaasta, joten kukkapenkkiin ei kahvia kannata isoja määriä kaataa. Myöskään kirsikka ja syreeni eivät välttämättä pidä kahvista. Käytetyt kahvin purut eivät ole niin happamia, kuin keitetty kahvi, joten puruja voi laittaa emäksisemmässäkin viihtyville.

Pensasmustikka

Kahvi on hapanta, joten se happamoittaa kasvualustaa. Tästä hyötyvät useat huonekasvit, joista monet pitävät happamasta kasvualustasta. Usein hanavesi Suomessa on hieman kalkkista, mikä lisää kasvualustan emäksisyyttä. Poikkeuksiakin kasveissa on, nimittäin orkideat ja esimerkiksi muratti viihtyvät emäksisessä, kalkitussa maassa, joten niille ei kannata kahvia lorautella.

Saniainen

Huonekasveistani erityisesti kahvin happamuudesta nauttivat alokasiat, lehtikaktukset, kiinanruusu, paavonnukkumatti, flamingonkukka, köynnösvehkat, rönsylilja, saniaiset ja hopeaköynnös. Näille annan kahviloraukset parin kuukauden välein. Muille kasveille annan kahvia pari kertaa vuodessa. Kahvia kannattaa annostella varovasti. Liika kahvi voi jopa tappaa kasvin. Varsinkin kahvinpuruja ei saa laittaa liikaa kasvualustaan.

Saatat olla kiinnostunut:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: