Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä pilkkubegonia

Begonia maculata

Viehättävätkö pilkut? Viherpajalta Vantaalta kainalooni jäi ihastuttava pilkkubegonia, jota hieman virheellisesti kutsutaan myös enkelinsiiveksi. Aito enkelinsiipi kasvaa pilkkubegoniaa korkeammaksi ja lehtien pilkut ovat paljon pienemmät. Tämä erikoisen näköinen begonia hurmasi minut heti valkopilkkuisilla ja punataustaisilla lehdillään, joten olihan tuo pakko ostaa, kun se eteeni ilmestyi. Tällä hetkellä se on minun ykkössuosikki kaikista kasveistani.

Ensimmäiseksi kotiin Viherpajalta päästyäni kasvi pääsi suihkuun ja mullan vaihtoon, sillä kasvikasseja purkaessa, jostain lennähti ilmaan pienenpieni jauhiainen. Tutkin kasvit tarkkaan, mutta enempää tuholaisia ei näkynyt. Varmuudeksi pesin kasvit juoksevan veden alla, poistin päällimullan ja laitoin liima-ansoja kukkapurkkien päälle. Kasvit ovat olleet nyt viikon minulla karanteenissa, eikä ötököitä ole onneksi näkynyt.

Kasvien juuret olivat niin hentoiset, että juuripaakusta ei paljoakaan saanut multaa poistettua ilman, että juuret katkeilivat aivan liikaa. Niinpä tyydyin raapimaan vain pintamullat pois ja ravistelemaan isoimmat mullat paakun reunoilta.

Lehtien punaiset alapinnat

Samassa astiassa oli neljä erillistä kasvia, jotka erottelin omiin ruukkuihinsa. Kaksi lahjoitin ystäville ja kaksi jätin itselleni. Reijällisten muoviruukkujen pohjalle laitoin hydrosoraa ja kasvupohjaksi hiekkapitoista viherkasvimultaa ja hydrosoraa, sekä päälle kerroksen imeytysraetta. Mikäli haluaa mullattoman kasvualustan, siihen voi laittaa esim kookosta, kaarnaa, kevytsoraa ja perliittiä; kookosta seokseen laittaisin noin puolet. Imeytysrae vaalenee kuivuessaan, joten ruukun pinnalta on helppo nähdä, onko kasvin aika saada lisää vettä. Mullan vaihdosta ei ottanut yksikään begonia nokkiinsa, vaan kaikki näyttävät pirteiltä ja elinvoimaisilta.

Pilkkubegonia on kotoisin Brasilian sademetsistä, joten se pitää lämpimästä ja kosteasta. Multa ei saa kuivua liiaksi kasteluiden välillä. Aluskasvina se on tottunut hajavaloon, eikä siedä suoraa auringon paahdetta. Niinpä sijoitin sen auringottomalle tasolle kasvilamppujen alle ja ilmankostuttimen viereen.

Pilkkubegoniaa pitää lannoittaa kesällä runsaasti. Itse käytän Green Caren Puutarhan Kesää ja merileväuutetta. Puutarhan Kesän pienet muruset liukenevat nopeasti veden joukkoon ja jauhe on erittäin riittoisaa. Kahteen litraan vettä laitetaan puoli teelusikallista lannoitetta. Samalla lannoitteella voi lannoittaa myös puutarhan kukkia. Pilkkubegonia saattaa hyvässä hoidossa kukkia pienin valkoisin kukin loppukesästä.

Edit 21.8.2020: Molemmat pilkkubegoniat ovat hengissä ja aloittivat kukinnan muutama päivä sitten. Laitoin kokeeksi toisen mullattomaan kasvupohjaan, johon laitoin kookosta, perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Tarkoitus olisi seurata, kuinka samankokoisina istutetut ja samassa paikassa asustavat kasvit kasvavat eri kasvupohjissa.

Edit 13.1.2021 Molemmat pilkkubegoniani kärsivät alkutalvesta liikakastelusta ja tiputtivat kaikki lehtensä. Vein ne toipumaan kasvitelttaan ja samalla hieman latvoin niiden varsia. Mullattomassa kasvupohjassa oleva on lähtenyt jo hyvin toipumaan ja siinä on paljon uusia lehtiä. Mullallisessa sekoituksessa olevalla toipuminen on ollut paljon hitaampaa ja se nököttää teltassa edelleen lähes lehdettömänä.

(2) Kommentit

  1. Tintti says:

    Miten mullaton pilkku voi? Mä olen pelastamassa tänään yhden pilkkuraasun ja laitan aroidmixiin.

    1. Hanna says:

      Molemmat pilkkubegoniat ovat lähes lehdettömiä tällä hetkellä. Olen kastellut liikaa ja nyt ne ovat toipumassa kasviteltassa lämpimässä ja kosteassa. Peukut pystyyn, että selviävät kevääseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *