Huonekasvit Kukkakaupat

Ilmakasvit eli Tillandsiat

Mikä nettikauppa saa sinut villiksi tai milloin viimeksi teit heräteostoksia netissä? Minulle näin kävi seikkaillessani Tampereen Luontokaupan sivuilla, kun löysin sieltä tillandsiamyymälän. Olin käynyt tillandsia ostoksilla kerran aikaisemmin Luontokaupan myymälässä, mutta nettikauppa oli minulle uusi tuttavuus. Linkki www.ilmakasvit.fi oli erittäin hyvin piilotettu ja aivan sattumalta osui silmiini puhelimeni vasemmassa alakulmassa. Sivut eivät toimineet kovin hyvin mobiilisovelluksena, joten tein tilauksen kannettavallani. Kasvit saapuivat todella nopeasti nimien ja hoito-ohjeiden kera ja olivat erittäin hyvässä kunnossa.

Tillandsia xerographica

Lajikkeita, kokoja ja muotoja oli runsaasti tarjolla. Hinnat liikkuivat 5-40 euron välillä. Hinnat ja kasvien koot oli helposti löydettävissä. Pienimmät olivat halkaisijaltaan vain muutamia ja isoimmat kymmeniä senttejä. Jos teet kaupat livenä Tampereen Alarannan myymälässä, pääset valitsemaan ostamasi yksilön ihan itse. Kaupan tillandsia-huone on muutenkin tutustumisen arvoinen paikka. Osa kaupan myyntituotoista käytetään luonnonsuojeluprojekteihin, joten siksikin kaupassa oli mukava asioida.

Ilmakasveja on kahdenlaisia: Kuivan ympäristön kasveja ja kostean ympäristön kasveja. Itselleni valitsin kuivan alueen kasveja, joita kylvetetään harvemmin. Yleissääntö on, että mitä vihreämpi väri kasvilla on, sitä kosteammat olosuhteet se tarvitsee. Tillandsiat kestävät kuivuutta paremmin kuin liiallista kosteutta.

Tillandsia usneoides

Tillandsian hoito on helppoa, kunhan muistaa muutaman säännön. Kasvi ei tarvitse kasvupohjaa, sillä se kykenee imemään ilmasta kosteutta ja ravinteita. 1-4:n viikon välein kasvi työnnetään veteen noin puoleksi tunniksi. Talvella kylvetysväli on pidempi kuin kesällä, paitsi jos kasvi on lähellä patteria. Mikäli laitat kasvin terraarioon tai lasipalloon, pitää kasvia kylvettää harvemmin. Samoin, jos kasvin lähellä on ilmankostutin tai sumuttelet niitä runsaasti.

Älä koskaan upota veteen kasvin tyviosaa, vaan pidä se aina vedenpinnan yläpuolella. Kylpyveteen voi kesällä joka toinen kerta lisätä mietoa kasvilannoitetta tai merilevää. Laita kasvi kylvyn jälkeen esim. liinan päälle tai siivilään valumaan väärinpäin, kunnes kaikki vesi on valunut kasvin pinnalta pois. Mikäli vettä jää kasvin tyviosaan, saattaa se helposti alkaa mädäntyä ja ruskettaa lehtien alaosia. Tillandsiat pitävät suihkuttelusta, varo kuitenkin kastelemasta niitä liian märäksi, pari suihkausta riittää.

Ilmakasvini pääsivät isolle itäikkunalle pikkuruisissa amppeleissa, joista yhden olin ihan itse solminut. Kookoskuoriamppelien ostopaikkaa en saa millään päähäni, ne kuitenkin tulivat minikasvien kera jostan kaupasta. Pienessä multatilassa olleet kasvit kuolivat nopeasti kastelun vähyyteen, joten kookosamppelit joutivat palvelemaan ilmakasveja.

Edit 20.6.2022 Ilmakasvien kylvettäminen unohtuu vähän liian usein, niinpä siirsin ison osan ilmakasveistani suljettuun kasviterraarioon, missä on korkea ilmankosteus. Ilmakasvit ovat viihtyneet terrassa todella hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: