Huonekasvit Puutarha

Kahvi lannoitteena

Oletko ikinä antanut kasveillesi kahvia? Tiedätkö, miksi sitä annetaan? Entä mitkä kasvit kahvista oikeastaan sitten tykkäävät ja mitkä eivät?

Kahvia voi antaa nestemäisenä tai puruina. Kahvissa on paljon typpeä, kaliumia ja magnesiumia sekä muita kivennäisiä, joten se on erinomaista lannoitetta. Purut saattavat kuitenkin homehtua mullan päällä, joten itse suosin vedellä 2/1 laimennettua ja jäähdytettyä keitettyä kahvia. Jos haluat käyttää käytettyjä kahvinporoja, sekoita niitä pieni määrä pintamullan joukkoon, jolloin homehtuminen on epätodennäköisempää. Muista tarkkailla kasvupohjan pintaa ja poista home heti, jos sitä ilmestyy. Käytetyt kahvinporot voi kantaa myös ulkokasvien juurelle esim. hortensioille, havupuille, atsaleoille, kanerville, pensasmustikoille, saniaisille ja alppiruusuille. Vain harvat perennat tykkäävät happamasta kasvumaasta, joten kukkapenkkiin ei kahvia kannata isoja määriä kaataa. Myöskään kirsikka ja syreeni eivät välttämättä pidä kahvista. Käytetyt kahvin purut eivät ole niin happamia kuin keitetty kahvi.

Kuten sanottu, kahvi happamoittaa kasvualustaa. Tästä hyötyvät useat huonekasvit, joista monet pitävät hieman happamasta kasvualustasta. Usein hanavesi Suomessa on hieman kalkkista, mikä lisää kasvualustan emäksisyyttä. Poikkeuksiakin kasveissa on, esimerkiksi muratti viihtyy emäksisemmässä maassa, joten niille ei kannata kahvia lorautella.

Saniainen

Huonekasveistani erityisesti kahvista nauttivat alokasiat, lehtikaktukset, kiinanruusu, saint paulia, paavonnukkumatti, flamingonkukka, köynnösvehkat, rönsylilja, saniaiset ja hopeaköynnös. Näille annan kahviloraukset parin kuukauden välein. Muille kasveille annan kahvia pari kertaa vuodessa. Kahvia kannattaa annostella varovasti. Liika kahvi voi jopa tappaa kasvin.

(3) Kommentit

 1. Leena says:

  Kirjoitit ”Kahvissa on paljon typpeä, fosforia sekä muita kivennäisiä, joten se on erinomaista lannoitetta” Mihin vertaat tätä ravinteiden määrää? etenkin tuota fosforin määrää? Oletko teettänyt ravinneanalyysin vai etsinyt netistä tuloksia. Olisi kiva jos laittaisit lisätietoja.

  1. Hanna says:

   Netistä tämä tieto on peräisin, en ole teettänyt analyysiä. Voin yrittää selvittää tarkempia lukuja, jos jostain löytyisi. Toki kiinni keitetyn kahvin vahvuudesta, paljonko siinä on ravinteita. Mutta enköhän mä jotain tietoa löydä.

  2. Hanna says:

   Jotain suuntaa antavaa lukua löytyi. Käyttämätön kahvinpuru sisältää eri lähteiden mukaan 1,45%-2% typpeä. Vielä en löytänyt keitetyn kahvin tai käytettyjen purujen typpipitoisuutta. Eli melko paljon on typpeä.

   Keskivahvassa keitetyssä kahvissa (1dl) on Finelin mukaan 0,1g kaliumia ja 0,0084g fosforia. Eli fosforimäärä ei ole kovin suuri. Tämä tieto yllätti, sillä kahvi saa muun muassa saint pauliat ja kiinanruusut kukkimaan ja fosforia tarvitaan kukkien muodostamiseen. Lisäksi monet lähteet ulkomaita myöten mainitsevat kahvin hyvänä fosforilähteenä. Hmm.. Taidan kyllä itse ottaa fosforin pois artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *