Huonekasvit Puutarha

Seramis, joko olet kokeillut?

Mitä seramis on ja mihin sitä käytetään? Mitä hyötyä sen käytöstä on kasveille ja mistä sitä kannattaa hankkia?

Seramis on poltetusta luonnollisesta savesta tehtyä kevyttä, huokoista ja punertavaa raetta, joka pystyy nopeasti imemään suuria määriä nestettä sisäänsä; noin neljänneksen omasta tilavuudestaan. Alunperin savimurskaa käytettiin imeytysaineena nesteille ja öljyille, mutta nyt sen ovat löytäneet myös kotipuutarhurit.

Koska seramis imee itseensä paljon vettä, se pysyy tasaisen kosteana pitkään olematta märkää ja vetistä. Siksi se onkin oivallinen lisä kasvupohjaan, jos haluat kastella kasvejasi harvemmin tai parantaa pohjan ilmavuutta. Seramiksessa kasvavalle kasveille voi kaataa 70% enemmän vettä yhdellä kastelulla, jolloin kasteluväli pitenee huomattavasti. Seramis on hyvä ratkaisu myös kesäkukille, jotka ovat kovassa auringossa ja haihduttavat paljon vettä. Seramiksen kanssa kannattaa käyttää hiekansekaista multaa, jonka läpäiseväisyys on suurempi kuin pelkässä mullassa. Esim. Mustamulta pidättää myös hyvin vettä, joten seramiksen kanssa kasvupohjasta tulee liian märkää.

Yleensä seramista käytetään kasvupohjassa yhdessä muiden ainesten kanssa tuomaan kasvupohjaan kosteuden pitoa ja ilmavuutta. Sen sekaan voi laittaa esim hydrosoraa tuomaan lisäkuohkeutta ja kookoskuitua tekemään seoksesta ryhdikkäämpää. Tai multaa, hydrosoraa ja hiekkaa kuten minä laitan. Oma sekoitukseni viherkasveille on seuraavanlainen: Multia vaihtaessa laitan ruukun pohjalle isorakeista hydrosoraa (Canna aqua) ja kasvin juurien ympärille multa/ hiekka/ seramis- seoksen, jossa on kutakin ainesosaa noin kolmasosa seoksesta. Nykyään ostan valmiiksi hiekansekaista multaa (Kekkilän viherkasvi- tai kaktusmulta), joten laitan multaa puolet ja seramista puolet. Näin olen saanut kasteluvälin lähes puolet pidemmäksi. Kasvualustan päälle laitan vielä kerroksen seramista. Koska seramis on tummempaa märkänä, näen jo kaukaa, minkä kasvin päällismulta on kuivunut. Tämä helpottaa kastelurumbaa, kun multia ei tarvitse tökkiä niin paljoa sormella, vaan tilanteen näkee silmillään.

Canna aqua isorakeisesta kevytsorasta kannattaa tehdä ruukunpohjalle salaoja. Soraa voi myös sekoittaa kasvupohjaan.
Viherkasvimullassa on valmiiksi sekoitettua hiekkaa.

Kokonaan seramiksessa kasvatus onnistuu myös, mutta kovin painava kasvi ei vättämättä pysy pelkässä kevyessä seramiksessa pystyssä. Itse laitan aina pistokkaat seramikseen juurtumaan ja siihen se on todella hyvä keksintö. Pistokkaat eivät mätäne niin helposti kuin vedessä ja juuret kehittyvät nopeasti ja terveen valkoisina. Onnistumisprosenttini juurruttamisessa nousi seramikseen siirtymisen jälkeen roimasti.

Mistä sitten seramista kannattaa ostaa? Vastaus on: Ei mistään. Seramis on nimittäin melko hintavaa. Siksi kannattaakin mennä rautakauppaan eikä kukkakauppaan ja ostaa säkillinen Wurth Absorber imeytysraetta. Siinä on hienompi raekoko kuin seramiksessa, mutta muuten tavara on täysin samaa kamaa. 17 kilon säkki Puuilossa maksaa 17,90€ kun taas seramissäkki 7,5 kiloa maksaa Bauhausissa 18,95€ Toki jos tarvitset seramista vain vähän, kannattaa ottaa silloin pieni pussi oikeaa seramista. Täysin mullattomaan kasvupohjaan imeytysrae käy huonosti, sillä se painuu pienen kokonsa takia ajan kuluessa ruukun pohjalle. Jos haluat tehdä täysin mullattoman sekoituksen, jossa on esimerkiksi kaarnaa ja soraa, kannattaa ostaa oikeaa ja aitoa isorakeisempaa Seramista.

Imeytysraetta löytyy useista rautakaupoista. Omani ostan aina Puuilosta.

Seramiksen voi käyttää uudestaan ja uudestaan loputtomasti, mikä on pitkässä juoksussa paljon halvempaa kuin koko mullan uusiminen joka kesä. Seramis on myös kuivana kevyttä kantaa, eikä se sotke paikkoja ihan niin pahasti kuin esimerkiksi multa. Seuraavassa mullanvaidossa kannattaa kasvi muistaa ottaa ruukusta pois ämpärin päällä, jotta valuva irtonainen seramis ei leviä joka paikkaan.

Lisää kasvupohjista:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: