Huonekasvit Puutarha

Seramis, joko olet kokeillut?

Mitä seramis on ja mihin sitä käytetään? Mitä hyötyä sen käytöstä on kasveille ja mistä sitä kannattaa hankkia?

Seramis on poltetusta luonnollisesta savesta tehtyä kevyttä, huokoista ja punertavaa raetta, joka pystyy nopeasti imemään suuria määriä nestettä sisäänsä; noin neljänneksen omasta tilavuudestaan. Alunperin savimurskaa käytettiin imeytysaineena nesteille ja öljyille, mutta nyt sen ovat löytäneet myös kotipuutarhurit.

Koska seramis imee itseensä paljon vettä, se pysyy tasaisen kosteana pitkään olematta märkää ja vetistä. Siksi se onkin oivallinen lisä kasvupohjaan, jos haluat kastella esimerkiksi kesäkukkaruukkuja harvemmin. Seramiksessa kasvavalle kasveille voi kaataa enemmän vettä yhdellä kastelulla, jolloin kasteluväli pitenee huomattavasti. Tämä pitää muistaa, ettei liikakastele kasveja. Kasvupohjan olisi hyvä antaa hiemaan kuivua kasteluiden välissä. Seramis on hyvä ratkaisu kesäkukille, jotka ovat kovassa auringossa ja haihduttavat paljon vettä. Seramiksen kanssa kannattaa käyttää hiekansekaista kaktusmultaa, jonka läpäiseväisyys on suurempi kuin puutarhamullassa. Esim. Mustamulta pidättää myös hyvin vettä, joten seramiksen kanssa kasvupohjasta tulee liian märkää. Lisäksi voi kuivemmassa viihtyville kasveille laittaa kevytsoraa reilulla kädellä mullan ja seramiksen sekaan.

Yleensä seramista käytetään kasvupohjassa yhdessä muiden ainesten kanssa tuomaan kasvupohjaan kosteuden pitoa. Sen sekaan voi laittaa esim lecasoramursketta ja pienirakeista kaarnaa tuomaan lisäkuohkeutta. Tai multaa, hydrosoraa ja hiekkaa kuten minä kesäkukille laitan. Kannattaa olla kuitenkin varovainen, ettei seokseen tule liikaa multaa ja seramista, sillä silloin kasvupohjasta tulee liian vettäpidättävää.

Kokonaan seramiksessa kasvatus onnistuu myös. Pelkkään seramikseen olen itse laittanut tyräkit, kaktukset ja mehikasvit. Laitan kuivan ystäville aina lasittamattoman saviruukun, joka hengittää ja nopeuttaa kasvupohjan kuivumista.

Itse laitan myös pistokkaita seramikseen juurtumaan ja siihen se on todella hyvä keksintö. Pistokkaat eivät mätäne niin helposti kuin vedessä ja juuret kehittyvät nopeasti ja terveen valkoisina. Onnistumisprosenttini juurruttamisessa nousi seramikseen siirtymisen jälkeen roimasti.

Mistä sitten seramista kannattaa ostaa? Vastaus on: Ei mistään. Seramis on nimittäin melko hintavaa, ellet tilaa sitä ulkomailta. Siksi kannattaakin mennä rautakauppaan eikä kukkakauppaan ja ostaa säkillinen Wurth Absorber imeytysraetta. Siinä on hienompi raekoko kuin seramiksessa, mutta muuten tavara on täysin samaa kamaa. 17 kilon säkki Puuilossa maksaa 17,90€ kun taas seramissäkki 7,5 kiloa maksaa Bauhausissa 18,95€ Toki jos tarvitset seramista vain vähän, kannattaa ottaa silloin pieni pussi oikeaa seramista. Pieniä pusseja seramista saa esimerkiksi Bauhausista ja Vpluxilta.

Täysin mullattomaan ja kookoksettomaan kasvupohjaan imeytysrae käy huonosti, sillä se painuu pienen kokonsa takia ajan kuluessa ruukun pohjalle. Jos haluat tehdä täysin mullattoman sekoituksen, jossa on esimerkiksi kaarnaa ja soraa, kannattaa ostaa oikeaa ja aitoa isorakeisempaa Seramista.

Imeytysraetta löytyy esimerkiksi Puuilosta.

Seramiksen voi käyttää uudestaan ja uudestaan loputtomasti, mikä on pitkässä juoksussa paljon halvempaa kuin koko mullan uusiminen joka kesä. Seramis on myös kuivana kevyttä kantaa, eikä se sotke paikkoja ihan niin pahasti kuin esimerkiksi multa. Seuraavassa mullanvaidossa kannattaa kasvi muistaa ottaa ruukusta pois ämpärin päällä, jotta valuva irtonainen seramis ei leviä joka paikkaan.

Alla linkki litran pussiin Seramista Vpluxilta:

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-seramis-savirouhe-1l/11169

(2) Kommentit

  1. Anja Palmén says:

    Seramista myy Bauhaus ja Pavunvarsi. Bayhausista voi ostaa 2kg: n pusseja ta isompia säkkejä. Pavunvarresta vais isoja säkkejä (25.2.-21)

    1. Hanna says:

      Hyvä pointti, korjaanpa hieman tekstiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *