Huonekasvit

Esittelyssä Caladium Pink beauty

Tämä upean värinen kirjolehti löytyi Tampereen Bauhausista. Olin ostamassa kukkaruukkuja, mutta eksyinkin yllättäen viherkasvien sekaan. 😀 Valikoimassa oli muitakin värejä, mutta tämä Pink beauty vei minulta jalat alta ensi katsomalla. Vein sen tietenkin kotiini. Samalla laskin, että nyt minulla on yli 70 huonekasvia…

Kirjolehdet kuuluvat vehkakasveihin ja ovat kotoisin Etelä-Amerikan sademetsistä, missä ne elävät aluskasvillisuudessa. Kasvi pitää siis kosteudesta, eikä siedä paahtavaa aurinkoa. Valoa kasvi kuitenkin tarvitsee, jotta lehtien kaunis väri säilyy ja lehdistä tule suuret. Mitä vähemmän lehdissä on vihreää, sitä enemmän kasvi tarvitsee valoa. Vain vihreät kasvinosat yhteyttävät. Omani laitoin pimeähkölle kasvitasolle, jossa on noin 600 lumenin lisävalot ja ilmankostutin.

Lopputalvesta kirjolehdet kuivattavat lehtensä ja kasvi siirtyy lepokauteen. Mukulat nostetaan ylös, kuivataan useampi päivä ja säilötään hieman viileämmässä tilassa (Ei kylmässä) esimerkiksi sahajauhossa tai kuivassa sammaleessa. Lepokausi kestää kolmisen kuukautta. Mukulat kylvetään keväällä uuteen multaan ja pieniin ruukkuihin, ei kovin syvälle. Kun mukula lähtee itämään, se peitetään ohuella kerroksella kasvualustaa. Lämpömatto tai lämpöpatterin läheisyys auttaa itämäänlähdössä. Mukulan pitäisi olla kiinteä. Pehmeä tai mustunut mukula ei välttämättä lähde kasvamaan. Mitä isompi mukula on , sitä tuuheampi kasvista tulee.

Kirjolehti istutetaan läpäisevään kasvupohjaan. Omani laitoin imeytysrae- hydrosora- multa- hiekka-seokseen. Mitä isompi mukula, sitä isompi ruukku kannattaa valita. Istutuksen jälkeen kastellaan runsaasti, mutta ei pidetä kasvualustaa yhtään märkänä. Kasvia lannoitetaan koko kasvukauden.

Oma kirjolehteni pääsi tuttuun tapaan ensimmäisenä kunnon suihkuun ja ötökkätarkastukseen. Sen jälkeen poistin mukulan ympäriltä multaa pois, niin paljon kuin uskalsin ilman juurien vahingoittamista ottaa. Sitten istutin kasvin uuteen kasvupohjaan ja kastelin sen vielä kunnolla. Kirjolehti näytti hyvinvoivalta, eikä viitteitä ötököistä ollut, joten vein kasvin ilman karanteenia suoraan muiden kasvien sekaan. Kahden viikon karanteeni on suositeltava, kun tuot uuden kasvin kotiisi.

Lisää karanteenista:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: