Huonekasvit

Esittelyssä Caladium Pink Beauty

Tämä upean värinen kirjolehti löytyi Tampereen Bauhausista. Olin ostamassa kukkaruukkuja, mutta eksyinkin taas yllättäen viherkasvien sekaan. 😀 Valikoimassa oli muitakin värejä, mutta tämä Pink Beauty vei minulta jalat alta ensi katsomalla. Vein sen tietenkin kotiini.

Kirjolehdet kuuluvat vehkakasveihin ja ovat kotoisin Etelä-Amerikan sademetsistä, missä ne elävät aluskasvillisuudessa. Kasvi pitää siis kosteudesta, eikä siedä paahtavaa aurinkoa. Valoa kasvi kuitenkin tarvitsee, jotta lehtien kaunis väri säilyy ja lehdistä tule suuret. Mitä vähemmän lehdissä on vihreää, sitä enemmän kasvi tarvitsee valoa. Vain vihreät kasvinosat yhteyttävät. Omani laitoin pimeähkölle kasvitasolle, jossa on lisävalot ja ilmankostutin.

Alkutalvesta kirjolehdet kuivattavat lehtensä ja kasvi siirtyy lepokauteen. Mukulat nostetaan ylös, kuivataan useampi päivä ja säilötään hieman viileämmässä tilassa (Ei kylmässä) esimerkiksi sahajauhossa tai kuivassa sammaleessa. Lepokausi kestää kolmisen kuukautta. Mukulat kylvetään keväällä uuteen multaan ja pieniin ruukkuihin, ei kovin syvälle. Kun mukula lähtee itämään, se peitetään ohuella kerroksella kasvualustaa. Lämpömatto tai lämpöpatterin läheisyys auttaa itämäänlähdössä. Mukulan pitäisi olla kiinteä. Pehmeä tai mustunut mukula ei välttämättä lähde kasvamaan. Mitä isompi mukula on , sitä tuuheampi kasvista tulee.

Kirjolehti istutetaan läpäisevään kasvupohjaan. Omani laitoin hydrosora- multa- hiekka-seokseen ja päälle laitoin koristeeksi Wurth imeytysraetta. Mitä isompi mukula, sitä isompi ruukku kannattaa valita. Istutuksen jälkeen kastellaan runsaasti, mutta ei pidetä kasvualustaa yhtään märkänä. Kasvia lannoitetaan koko kasvukauden joka toisella kastelulla.

Oma kirjolehteni pääsi tuttuun tapaan ensimmäisenä kunnon suihkuun ja ötökkätarkastukseen. Sen jälkeen poistin mukuloidenn ympäriltä multaa pois, niin paljon kuin uskalsin ilman juurien vahingoittamista ottaa. Sitten istutin kasvin uuteen kasvupohjaan ja kastelin sen vielä kunnolla. Vähintään kahden viikon karanteeni on suositeltava, kun tuot uuden kasvin kotiisi.

Edit 1.12.2020: Lokakuun lopussa kirjolehti alkoi lakastua lehti kerrallaan. Leikkasin lakastuneet lehdet sitä mukaa, kun ne kuihtuivat. Lopulta kaivoin mukulat ylös kasvupohjasta ja annoin niiden kuivua parisen viikkoa. Laitoin mukulat paperipussiin kuivan sammalen kanssa odottamaan kevättä ja uudelleenistutusta.

Edit 23.3.2021: Istutin mukulat maaliskuun alussa ja nyt on kaksi lehtirullaa näkyvissä. Kasvualustaksi laitoin kookos-perliitti-kaarna-hydrosoran.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *