Huonekasvit Puutarha

Esittelyssä värinokkonen Coleus kong red

Värinokkonen eli viralliselta nimeltään isokirjopeippi (Solenostemon scutellatioides) on helppo kasvatettava ja sopii sekä ulkoistutuksiin, että sisälle viherkasviksi. Värinokkosia on lukemattomia erilaisia, niiden lehtien koko, väri ja muoto vaihtelevat suuresti lajikkeiden välillä. Yhteistä kaikille ovat loistavat värit lehdissä ja nopea kasvutapa. Kasvi saattaa kukkia, mutta kukat pitää napsia pois, jotta lehtien värit eivät haalistu. Kasvi tarvitsee myös todella runsaasti valoa, jotta lehtien väri pysyy hyvänä. Talvella se kannattaa laittaa lisävalon alle, mikäli mahdollista.

Ilman lisävaloa kasvin kasvattaminen talven yli voi olla hankalaa. Siksi onkin suositeltavaa ottaa kasvista pistokkaita syksyllä, joista saa uuden kasvin talven aikana ränsistyneen tilalle. Kasvi juurtuu ja kasvaa nopeasti ja hyötyy latvomisesta, jolloin se kasvaa tuuheammaksi. Kasvi rakastaa valoa, mutta ei pidä suorasta paahteesta. Talvella se kuitenkin kannattaisi laittaa eteläikkunalle, mikäli lisävaloa ei ole. Kasvi kasvaa noin puolimetriseksi, mutta mikäli kasvin saa pysymään pari talvea hengissä, kasvi voi venähtää jopa metrin mittaiseksi.

Kasvi on latvottu sivuversojen lisäämiseksi.

Kasvin voi istuttaa esimerkiksi havu-rodomultaan. Mullan joukkoon kannattaa laittaa esimerkiksi kevytsoraa, jotta kasvupohja olisi hieman ilmavampi. Kasvi pitää happamasta, joten jos laitat tavallista viherkasvimultaa, kastele kasvi istutuksen jälkeen laimennetulla kahvilla, jotta kasvupohja happamoituisi hieman. Anna värinokkoselle kahvia parin kuukauden välein kunnollinen loraus, mikäli se on tavallisessa mullassa. Laimenna kahvi vedellä suhteessa 2 osaa vettä ja 1 osa kahvia. Liika typpi lannoitteessa saa värinokkosen värit haalistumaan. Siksi kannattaakin antaa kukkiville kasveille tarkoitettua lannoitetta. Se saattaa innostaa värinokkosen kukkimaan, mutta kukat voi aina nyppiä pois.

Kasvin voi joutua uudelleenistuttamaan saman kesän aikana jopa kahdesti, kasvuvauhti voi olla nopeaa, jos kasvi viihtyy hyvin. Värinokkosta voi lannoittaa melko reippaalla kädellä kasvukautena. Talvella marraskuusta helmikuuhun lannoitusta pitää vähentää. Lisävalon alla olevaa kasvia voi lannoittaa hieman talvellakin.

Kun kasvia latvoo, se alkaa tehdä runsaasti sivuversoja.

Värinokkonen kannattaa laittaa melko isoon ruukkuun. Näin sillä on tilaa kasvaa, eikä kasvualusta kuivu niin nopeasti. Värinokkonen pitää kosteudesta ja se alkaa janoisena riiputtamaan lehtiään. Kasvupohja täytyykin pitää koko ajan hieman kosteana. Kasvi pitää myös suihkuista ja sumuttelusta. Kaakkois-Aasian rikkakasvina se pitää lämmöstä, joten sitä ei kannata laittaa kovin vetoisaan paikkaan. Varsinkin aurinkoisella paikalla se tarvitsee vettä todella paljon.

Värinokkonen tarvitsee runsaasti valoa.
Värinokkosia on todella monen värisiä. Yllä toinen värinokkosistani.

Muita sisällä sekä ulkona pärjääviä kasveja:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: