Huonekasvit

Esittelyssä huonekuusi, Araucaria heterophylla

Norfolkin araukaria, eli huonekuusi on Suomessakin suosittu viherkasvi, joka on kotoisin Australialle kuuluvalta Norfolkinsaarelta. Nykyisin laji on luonnonvaraisena vaaraantunut. Huonekuusella on pehmeät vaaleanvihreät neulaset ja rennot oksat. Kasvi on suosittu muun muassa jouluistutuksissa. Harmillisen usein kasvi jää kuitenkin lyhytikäiseksi, eikä selviä talven yli.

Huonekuusen hengissä pitämiseen on kaksi tapaa. Joko talvetat sen noin 10 asteen lämmössä lähes kastelematta tai talvetat normaalissa huonelämmössä ja hankit kasvilampun ja ilmankostuttimen tai tehokkaan sumupullon. Ilman lisävaloa ja korkeaa ilmankosteutta huonekuusi tiputtaa talven aikana neulasensa ja kuihtuu pois. Toki aina on myös superyksilöitä, jotka selviävät talvesta ilman erikoistoimenpiteitä, mutta ne ovat harvassa. Huonekuusi pitää kosteasta, joten sitä ei kannata sijoittaa patterin viereen. Se myös pitää suihkuista ja sumuttelusta. Kasvupohja ei saisi koskaan kuivua kokonaan.

Huonekuusi on hidaskasvuinen, mutta voi kasvaa usean metrin korkuiseksi. Se viihtyy happamassa maassa, joten sitä voi lannoittaa havu-rodo-lannoitteella tai antaa sille tilkan kahvia, mikäli se ei ole havu-rodomullassa.

Omani laitoin hydrosora-imeytysrae- hiekka- multa seokseen suurin piirtein suhteessa 1:1:1:1. Olen lannoittanut miedolla Puutarhan Kesällä joka toisella kastelulla ja laimealla kahvilla parin kuukauden välein . Kahvia ei kannata annostella liikaa, koska siinä on hurjasti ravinteita ja hidaskasvuinen huonekuusi kaipaa niitä vain vähän. Jos hanavetesi on kovin kalkkista, kannattaa kuuselle antaa yön yli seissyttä vettä, jolloin veden kalsium haihtuu vedestä pois. Myös sadevesi kelpaa huonekuuselle hienosti, mikäli haluat lähteä hifistelemään.

Huonekuusi pitää laittaa uuteen ruukkuun noin kolmen vuoden välein. Se pärjää myös ulkona kesät, jolloin sille pitää valita varjoinen paikka. Huonekuusta ei kannata latvoa, sillä se kasvaa sen jälkeen epäsymmetrisesti. Kuolleet oksat kannatta kuitenkin leikata pois.

Lisää ilmakostuttimista:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: