Huonekasvit

Ajastimet avuksi kasvivalaistukseen

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Viherkasvit kaipaavat valoa 10-14 tuntia vuorokaudessa. Mitä tasaisemmin valoa tulee, sitä tyytyväisempiä kasvit ovat. Ilman ajastimia voi olla vaikea tarjota valoa sama tuntimäärä päivittäin. Varsinkin, kun kasvivaloja on paljon, niiden sammuttelussa ja sytyttämisessä on myös oma hommansa aina aamuisin ja iltaisin. Ajastimet tuovat kasvien valaisemiseen huolettomuutta ja valovaihtelut hoituvat lomareissunkin aikana.

Edullisia perus ajastimia on kahdenlaisia; mekaanisia ja digitaalisia. Mekaanisten ajastimien hyvä puoli on niiden edullinen hinta ja simppeli käyttöönotto. Yleensä niissä on pyöreä kiekko, jonka ulkoreunassa on pieniä katkaisimia. Yksi katkaisija vastaa yleensä 15:sta minuuttia. Kun katkaisija on ala-asennossa, laite on toiminnassa ja kun katkaisija on yläasennossa, laite on pois päältä. Mekaanisten ajastimien huono puoli on naksuttava ääni, joka niistä lähtee. Varsinkin makuuhuoneissa nakutus häiritsee kovasti, varsinkin isäntää, joka vihjaili useaan otteeseen asiasta, kun mekaanisen ajastimen laitoin makuuhuoneeseen.

Apuun riensi Vplux Oy, joka lähetti minulle koekäyttöön kaksi erilaista digitaalista ajastinta. Eroa niissä oli lähinnä muotoilussa, laitteiden koodaaminen tapahtui lähes samalla tavalla molemmissa. Molemmat laitteet olivat äänettömiä, väriltään valkoisia ja ne eivät mene vara-akkujen johdosta sekaisin pistorasiasta irrottamisen tai sähkökatkoksenkaan aikana.

Toinen laitteista oli Lumatek- merkkinen. Muodoltaan se oli neliskulmainen. Siihen ei ollut suomenkielistä koodausohjetta. Aikani laitetta renkattuani, osasin kuitenkin ohjelmoida laitteen ilman ohjeita. Koska valot ovat aina saman aikaa päällä joka päivä, laitteen ohjelmointi oli mielestäni melko simppeliä. Ensin piti asettaa kellonaika ja tämän jälkeen valittiin toiminto, jossa ovat kaikki viikonpäivät mukana. Sitten asetettiin ON-kellonaika ja OFF-kellonaika, jolloin laitteen pitää mennä päälle ja pois päältä. Hintaa laitteella on Vpluxilla 18,00€.

Toinen ajastin oli Energy+ ja sille löytyi paketista suomenkielinen käyttöohje. Ajastin oli pitkulaisen mallinen. Hintaa tällä laitteella oli 12,00€. Ohjelmointi tapahtui samalla tavalla, kuin toisessakin laitteessa, joten en seurannut melko vaikeaselkoisia ohjeita ollenkaan, kun ohjelmoin ajastimen. Tässä alla on laitteelle selkokieliset pikaohjeet, kun haluat valot vaihtuvan samaan aikaan joka päivä.

 • Paina CLOCK- näppäin alas ja pidä sitä alhaalla.
 • Aseta kellonajan mukaan tunnit painamalla tarvittavan määrän HOUR-näppäintä ja minuutit painamalla MINUTE- näppäintä
 • Paina TIMER- näppäintä ja sen jälkeen WEEK-näppäintä niin monta kertaa, että näytön yläreunassa lukee kaikkien viikonpäivien lyhenteet.
 • Paina TIMER- näppäintä ja näytössä pitäisi lukea vasemmassa laidassa 1 ON. (Jos Vasemmassa laidassa lukee jotain muuta, paina TIMER:ia, kunnes näyttöön tulee 1 ON)
 • Paina HOUR- näppäintä, kunnes on se kellonaika, kun haluat laitteen päälle.
 • Paina TIMER-näppäintä ja näytössä pitäisi vasemmassa laidassa lukea 1 OFF.
 • Paina HOUR- näppäintä, kunnes on se kellonaika, kun haluat laitteen menevän pois päältä.
 • Paina ON/AUTO/OFF – näppäintä, kunnes näytön alareunassa lukee AUTO
 • Laita ajastin pistorasian ja lampun pistokkeen väliin.

Näistä kahdesta ajastimesta suosittelen Energy+ laitetta. Sen mukana tuli suomenkieliset käyttöohjeet ja hintakin oli matalampi. Lisäksi se oli muotoiltu niin, että reunimmaiseen pistokkeeseen laitettaessa se ei vienyt ylimääräistä paikkaa pistorasiasta, kun taas Lumatek peitti kaksi paikkaa pistorasiasta.

Mikäli digitaalisen ajastimen käyttöönotto jännittää liikaa, Vpluxilla on tarjolla myös helppokäyttöisiä ja mekaanisia ajastimia, edullisimmat ovat tällä hetkellä 5€ kappale. Vplux myy kaikenlaista kasvatustarviketta kasvihulluille, kuten lamppuja, kasvitelttoja ja -kaappeja, kasvupohjia ja lannoitteita. Liike palvelee netissä sekä Oulussa ja Äänekoskella.

https://www.vplux.fi/fi

(1) Kommentti

 1. KM says:

  Thank you so much for this post, I’ve been struggling to set it up for a while now. All best

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *