Huonekasvit

Atamin Calmag- lisäravinne kasveille

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Tein kasveille ötökkätarkastusta ja huomasin muutamilla kasveilla huonovointisuuden oireita. Esimerkiksi kookos on kellastuttanut vanhimpia lehtiään ja niissä on ruskeita pilkkuja. Ajattelin ilmiön johtuvan kasvin luontaisesta kasvutavasta kuolettaa alimpia lehtiään uusien lehtien kasvaessa. Epäilin myös, että ruukku olisi täynnä juuria. Samankaltaisia oireita oli myös parilla kultaköynnöksellä. Uudet lehdet olivat hienoja, mutta vanhat lehdet ovat hieman kellastelleet ja niissä on ruskeita pilkkuja lehtisuonten väleissä. Aluksi epäilin syypääksi ripsiäisiä, mutta niitä en ole kasveissa nähnyt tiukasta syynistä huolimatta. Mietin myös, olisiko lamput liian lähellä kultaköynnöksiä, mutta kasvien siirtäminen ei vaikuttanut ongelmaan.

Kirjoitin jokin aika sitten magnesiumin puutteesta kasvilla ja tajusin, että oireet voisivat olla siitä johtuvia. Magnesiumia tarvitaan kasvuun ja kasvit ovat nyt kevään ja lannoituksen myötä intoutuneet tekemään uusia lehtiä urakalla. Mietin olisiko niin, että kasvuun tarvittava magnesium on otettu vanhimpien lehtien varastoista ja tästä johtuen lehdet ovat kellastuneet vanhimmista alkaen.

Annan kasveilleni yleensä laimennettua kahvia parin kuukauden välein kasvupohjaa happamoittamaan ja antamaan kasveille ravinteita. Kahvissa on myös magnesiumia. Aloin muistella, koska olen viimeksi kahvitellut kasvieni kanssa ja tajusin, että siitä on paljon aikaa. Vain muutama kasvi sai kahvia hetki sitten, kun tutkin kahvin vaikutusta kasvupohjan happamuuteen. Kasvupohjaan upotettavan PH-mittarin mukaan kasvupohja oli suurimmalla osalla huonekasveille sopivasti kevyesti hapan, joten en halunnut nyt antaa kasveille kahvia, jotta kasvupohjat eivät happamoituisi liikaa.

Apuun riensikin viljelytarvikkeita myyvä Vplux Oy, josta sain kokeiluun pienen pullon Atamin CalMag-ravinnetta, jossa on typpeä, kalsiumia ja magnesiumia. Tuote on nestemäistä ja sitä annostellaan litraan yksi milligramma, eli pariin litraan vettä tuotetta laitetaan vajaa puoli teelusikallista. Monilla muillakin valmistajilla on samankaltaisia tuotteita. Atamin CalMag sekoitetaan huoneenlämpöiseen veteen. Tuotetta annostellaan vähän, joten pieni pulloni riittää pitkälle. Tuote sisältää myös typpeä, joten kun annan sitä kasveille, jätän peruslannoitteen antamatta.

Annoin CalMag-ravinnetta kaikille kasveilleni kastelun yhteydessä. Niille kasveille, joilla on oireita, jatkan ravinteen antamista joka toisella kastelulla nyt ainakin hetken aikaa. Ennen CalMagin antamista kannattaa tarkistaa, onko antamassasi peruslannoitteessa kalsiumia ja magnesiumia, sillä liikalannoituskaan ei ole hyväksi. Jatkossa antanen liuosta kasveilleni noin kerran kuussa, mikäli se auttaa ongelmaani.

Jännittyneenä jään nyt odottamaan, josko CalMag saisi oireilun loppumaan. Alla linkit stoorissa mainittujen tuotteiden luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-calmag-kalsium-ja-magnesium/663568

https://www.vplux.fi/fi/product/soil-substrate-ph-penmeter-s300-pro-multamittari-ph/13474

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *