Huonekasvit

Basilleja, bakteereita ja mykorritsaa

Jopa 90% maapallon kasveista elää symbioosissa juuristosienen eli mykorritsan kanssa. Sieni ei pysty yhteyttämään, joten symbioosikasvi hoitaa sen sienen puolesta. Sieni taas parantaa isäntäkasvin veden- ja ravinteidenottokykyä, mikä taas edistää nopeaa kasvua niin lehdissä kuin juurissakin ja saa kasvin pysymään jäntevänä. Kasvi kestää myös paremmin stressiä ja kuivuutta ja on vastustuskykyisempi taudinauheuttajia ja ötököitä vastaan.

Jopa kaupan multa saattaa olla kovin steriiliä, eikä sisällä paljoa bakteereita tai mykorritsaa. Mullattomissa kasvupohjissa bakteereita ja sieniä on todella vähän jos ollenkaan. Aloinkin miettimään mullattomissa sekoituksissa olevien kasvieni viihtyvyyttä ja päätin lisätä kasvupohjaan mykorritsaa.

Mykorritsa-tuotteisiin tutustuessani törmäsin Microbe Life Photosynthesis Plus nimiseen tuotteeseen. Nestemäinen tuote sisältää mykorritsan lisäksi kasville hyödyllisiä bakteereita ja basilleja. Tuote ei sisällä juurikaan typpeä, fosforia tai kaliumia, joten sitä voi käyttää kaikkien lannoitteiden rinnalla ja kaikkiin kasvupohjiin. Liuos annetaan kasteluveden mukana. Tuote on riittoisaa, sillä sitä laitetaan vain 1,5 ml litraan vettä ja sitä annetaan noin kerran viikossa.

Tuotteen sisältämät pieneliöt:

Mykorritsa-sienet (glomus, pisolitaus, rhzopogon, scleroderma) parantavat kasvupohjan ilmavuutta ja juurien ravinteidenottokykyä, varsinkin fosforin.

Kasvibasillit (basillus) pilkkovat kasvupohjan orgaanista jätettä ja muodostavat kasvupohjaan kasville hyödyllisiä yhdisteitä.

Heterotrofiset bakteerit pilkkovat kasvupohjan orgaanista jätettä ja muodostavat ravinteita kasvupohjaan.

Photosynteesibakteerit (rhodopseudomonas palustris) edistävät yhteyttämistä ja lisäävät näin kasvin kasvua ja hyvinvointia.

Ajattelin laittaa Photosynthesis Plusaa joka kastelulla kaikille kasveille ainakin parin kuukauden ajan ja seurata, tapahtuuko kasveissa jotain positiivista silmin nähtävää. Tuotteen huono puoli on sen haju. Kun korkin avaa, haju on aivan karmea. Onneksi aine ei veteen sekoitettuna enää haise oikeastaan ollenkaan, eivätkä ruukut haise kastelun jälkeen. Tuotetta myy muun muassa Pavunvarsi.

Ainetta pari kuukautta kokeiltuani palaan asiaan, kuinka se vaikutti kasveihin vai vaikuttiko mitenkään.

Edit 1.6.2021 Muutaman kuukauden käytön jälkeen en ole huomannut kasveissa mitään suurta muutosta kasvussa tai muussa ulkonäössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: