Huonekasvit

Esittelyssä nukkapiilea, Pilea involucrata

Nukkapiileaa myydään myös nimellä Pilea mollis. Englanniksi kasvia kutsutaan nimellä Friendship Plant. Kasvi on nopea kasvaja, juurtuu nopeasti ja tekee helposti sivuversoja, joita jaetaan koko ajan ystäville. Siitä tulee kasvin englanninkielinen nimitys.

Kasvia kannattaakin latvoa usein, jotta se kasvaa tuuheaksi ja tukevaksi. Kasvia pitää käännellä, mikäli valo tulee sivulta. Muuten kasvi kasvaa toispuoleiseksi. Vanhemmiten kasvi saattaa ränsistyä, joten pistokkaita kannattaa ottaa jo senkin takia. Joskus on helpompi laittaa emokasvi sivuun ja aloittaa pistokkaan kanssa alusta.

Nukkapiilea pitää korkeasta ilmankosteudesta, mutta ei välttämättä välitä sumuttelusta. Vesi jää helposti muhimaan lehtien kohokuviointiin ja mädännyttää kasvin. Kastellessa kannattaa myös varoa kaatamasta vettä kasvin päälle. Kasvi viihtyy yleensä hyvin terraariossa, jossa on kosteaa ja lämmintä. Kasvin seuraksi voikin hankkia ilmankostuttimen tai laittaa kasvin viereen laakeita astioita, joissa on vettä haihtumassa. Myös pieni sisäsuihkulähde kostuttaa huoneilmaa paikallisesti.

Luonnossa nukkapiilea kasvaa Keski- ja Väli-Amerikassa maan tasalla muiden kasvien seassa. Se ei kestäkään suoraa keskipäivän kuumaa aurinkoa, vaan paras paikka sille on kesällä itä- tai länsi- ikkuna. Valosta kasvi kuitenkin pitää. Liian pimeässä kasvi ei kasva tai kasvu on honteloa.

Kasvupohjan pitäisi olla hieman vettäpäästävää. Mullan joukkoon kannattaa laittaa perliittiä tai jotain kevytsoraa. Omani laitoin mullattomaan sekoitukseen, johon laitoin kookosta, kaarnaa, perliittiä ja ruukkusoraa.

Pintamulta saa kuivua kasteluiden välissä. Talvella kastellaan niukemmin, ellei kasvi ole lisävalon alla. Keväästä syksyyn voi lannoittaa joka kastelulla, talvella noin kerran kuussa. Jos kasvi on lampun alla ja kasvaa talvella, voi sitä lannoittaa kuten kesälläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *