Huonekasvit

Punaista ja purppuraa huonekasveissa

Pidän valtavasti kasveista, joiden lehdissä on muutakin väriä kuin vihreää. Luonnossa värikkäät lehdet saattavat karkoittaa tuholaisia ja suojata kasvia syöjiltä. Lisäksi värit voivat houkutella pölyttäjiä kuten erilaisia hyönteisiä, lepakoita ja lintuja.

Melko yleistä on, että kasvin lehtien alapinnat ovat purppuran väriset.

Alapinnoiltaan punalehtisiä ovat monet matit, maijat ja leenat, jotka vieläpä nostavat iltaisin lehtensä pystyasentoon, jolloin lehtien alapinnat tulevat kauniisti näkyviin.

Muulinkorva Red Arrow omistaa myös punaiset lehtien alapinnat. Ne näyttävätkin kauniilta amppelissa, joka on silmänkorkeuden yläpuolella.

Lehdet voivat olla purppura- tai punakuvioiset, kuten on monilla kuningasbegonioilla.

Punaista kuviota löytyy myös laikkuvehkoilla, pilkkulehdillä ja pitsilehdillä. Muina väreinä voi olla esimerkiksi eri tummuusasteita vihreää, keltaista, valkoista, mustaa ja harmaata isompana pintana tai viivoina ja laikkuina.

On myös kasveja, joiden varret ovat punaisia. Minulla tällaisia ovat keltapunalehti sekä Philodendron Pink Princess ja New Red. Punertavaa vartta löytyykin moneltakin köynnösvehkalta kuten Philodendron White Princess. Minulla on myös vaaleanpunaiset lehtivarret omaava Alocasia Pink Dragon.

Kokonaan punaisia/purppuroita lehtiä löytyy esimerkiksi kuningasbegonioista ja käenkaaleista.

Punalehti on aivan kokonaan punainen kasvi kuten myös omistamani verililjapuu ”Mambo”.

Mitä vähemmän kasvissa on vihreää, sitä enemmän se tarvitsee valoa. Valoa tarvitaan myös kirkkaiden värien ylläpitämiseen. On kuitenkin huomattava, että monen värikkään kasvin värit haalistuvat suorassa keskipäivän kuumassa auringonpaisteessa, aivan kuten liian hämärässäkin.

Talvella päivien lyhentyessä, monen kasvin punertava väri haalistuu ilman lisävaloa ja jopa siitä huolimatta. Tällainen on esimerkiksi purppurajuoru ja pari muutakin juorua. Talven aikana tehdyt lehdet ovat jopa täysin vihreitä ja vain kesällä tehdyt lehdet ovat punertavia. Tällainen kasvi kannattaakin, jos vain raaskii, parturoida keväällä, kun valon määrä lisääntyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *