Puutarha

Blokgarden, helppo ratkaisu hyötyviljelyyn

Kaupallinen yhteistyö Blokgarden Oy:n kanssa.

Kävin Blokgarden Oy:n tuotanto-/ toimitilassa Hiedanrannassa Tampereella kyselemässä ensi kesän uutuuksista ja kevään käynnistymisestä. Blokgarden on muutaman innovatiivisen ihmisen perustama yritys, joka toimittaa asiakkailleen keväällä mullalla täytetyt istutusvalmiit laatikko-kasvimaat ja halutut hyötykasvien taimet kasvimaita varten. Taimet saa valita itse Blokgardenin monipuolisesta tarjonnasta tai laatikot voi tilata valmiiksi valituilla taimilla.

Syksyllä yritys hakee kasvimaat pois ja toimittaa vanhat mullat ja kasvien jäänteet kompostoitavaksi. Vanha multa kompostoidaan Tampereella Ahlmanin maatalousoppilaitoksessa lehmän lannan kanssa ja näin saadaan mullat seuraavan kesän laatikkopuutarhoihin. Laatikoita toimitetaan pääkaupunkiseudulle, Lahteen, Turkuun ja Tampereelle.

Kasvimaat toimitetaan siis varastolannoitetulla mullalla täytettynä touko- kesäkuussa ja haetaan pois syys- lokakuussa, kun loppusato on kerätty. Laatikon mukana tulee luomuviljelyyn sopivat kastelulannoitteet koko kesäksi.

Viljelykauden ajan Blokgarden-sovellus kertoo viikottain hoito-ohjeet laatikoille ja kullekin kasville, mikä tekee kasvimaiden kanssa elämisestä huoletonta. Kasvimaan taimet tulevat kasvimaan toimituksen yhteydessä pahvilaatikoissa ja ovat tullessaan valmiita istutettavaksi. Taimet Blokgarden kasvattaa itse tai hankkii ne biodynaamiselta Rekolan tilalta, joka on yksi Suomen vanhimmista luomu-puutarhoista.

Erityisen hyvin Blokgarden kasvatuslaatikko sopii mukavuudenhaluiselle viljelijälle. Blokgardenia kannattaa myös harkita, mikäli et omista tilaa tai aikaa taimikasvatukselle, olet aloittelija hyötykasvien viljelyhommissa, jos haluat pitää viljelyn simppelinä tai sinulla on esimerkiksi iän tai vamman aiheuttamia rajoitteita puutarhan hoidossa. Itse pidän myös siitä, että kasvimaat ovat liikuteltavia. Nurmikon voi leikata siistiksi myös kasvimaan ympäriltä, kun sen siirtää hetkeksi pois paikoiltaan. Reissuun lähtöä ennen olen siirtänyt laatikot varjoon, jotta niiden pohjan salaojassa oleva vesi riittää pidemmäksi aikaa. Kasvimaa on erinomainen lahja seniorille tai äidille äitienpäivänä ja sellaisia voi hankkia vaikka taloyhtiöt asukkailleen. Nettikaupasta saa myös ostettua lahjakortin, jolloin lahjan saaja saa itse valita laatikkoon tulevat taimet.

Laatikoissa on erikokoisia vaihtoehtoja pienestä yksittäisestä laatikosta aina useamman ison laatikon muodostamiin yksiköihin asti. Laatikon pohjalla on syvä salaoja kevytsorasta, jonka voi täyttää vedellä ja näin laatikko pärjää useamman päivän kastelematta helteelläkin.

Blokgarden 16 mahtuu pienellekin parvekkeelle tai patiolle.

Itselläni on ollut Blokgarden kasvimaita takapihallani kahtena kesänä ja olen ollut todella tyytyväinen niiden tuottamaan satoon. Erityisen iloinen olen ollut kestävistä taimista, joita ei ole taudit tai tuholaiset kiusanneet oikeastaan ollenkaan. Rikkaruohoja laatikoista ei ole tarvinnut kitkeä. Jalkojen päällä seisovaan kasvimaahan ei myöskään ole eksynyt etanoita tai kotiloita.

Blokgarden- sovellus on ollut todella helppokäyttöinen ja sen ohjeilla sato onnistui hyvin. Blokgarden laatikkopuutarhan voi sijoittaa pihamaalle, parvekkeelle, terassille, katolle tai jopa sisälle ikkunan eteen tai valon alle.

Uutuutena tänä kesänä on erittäin ergonominen, pöydän korkuinen kasvimaa, johon kuuluu läpinäkyvä kansi, mikä nopeuttaa keväällä kasvuun lähtöä, pidentää satokautta syksyllä, tarjoaa kosteat olosuhteet kasveille ja suojaa tuholaisilta.

Blokgarden 22° on kannellinen ja korkeajalkainen vaihtoehto.

Kesällä 2022 taimivalikoimissa ovat esimerkiksi erilaiset kaalit, pinaatti, erilaiset pavut, paprika, monenlaiset yrtit, samettikukka, erilaiset chilit, kurkku, eri salaattilajikkeet, herne, useammat eri tomaattilajikkeet ja uutuutena ananaskirsikka, maissi, kurpitsa ja vesimeloni.

Mahdollisesti uutena tuotteena joskus on saatavilla myös osterivinokasviljelmät. Sieniviljelmiä kokeillaan yhteistyössä Satohuone Oy:n kanssa. Satohuone Oy on nuori tamperelainen yritys, joka kasvattaa sieniä ja versoja sisätilassa vertikaaliviljelmissä yksityisille henkilöille ja yrityksille myytäväksi Tampereella ja lähikunnissa. Sain käyntini päätteeksi parvekelaatikon kokoisen sieniviljelmän kotiin koekäyttöön ja siitä lisäinfoa on ehkä tulossa hieman myöhemmin.

Blokgardenin nettikauppa on nyt auki, joten ei muuta kuin tutustumaan tarkemmin yritykseen ja tarjontaan! Alla myös linkki Satohuoneen sivuille.

https://www.blokgarden.com

https://www.satohuone.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: