Huonekasvit

Esittelyssä Tillandsia caput-medusae

Ilmakasvit (Tillandsiat) kasvavat ilman kasvupohjaa ja ne ottavat vettä ja ravinteita lehtien trikomi-nystyröillä. Tämä hauskannäköinen caput-medusae on suomeksi meduusan pää ja kasvia kutsutaan myös mustekalakasviksi. Kasvi tuli minulle reilu vuosi sitten ja luulin itseasiassa kasvia eri lajikkeeksi, kunnes tarkkasilmäinen lukija kertoi kasvin olevan caput-medusae. Kasvilla on alapäästään pulleahkot, loivasti kippurat, pitkän malliset lehdet.

Tillandsia caput-medusae kuuluu kostean alueen ilmakasveihin ja elää luonnossa Väli-Amerikassa. Kasvi on ollut kasviterraariossa tulostaan asti ja näyttää viihtyneen siellä hyvin. Se on ollut terrassa huoleton kasvatettava, sillä terraariossa on 80% ilmankosteus, joten kasvia ei ole tarvinnut sumutella tai kylvettää. Parin kuukauden välein olen sumutellut kasvin miedolla orkidealannoiteliuoksella. Huoneilmassa asuva caput-medusae kannattaa kylvettää vartin ajan kerran viikossa ja/tai sumutella sitä muutaman kerran viikossa. Kylvettäessä kannattaa kastella vain lehtien päät, jotta vesi ei jää muhimaan lehtien juureen, joka on melko tiivis. Kylvetyksen jälkeen kasvia kannattaa kuivattaa ilmavasti alassuin, jotta ylimääräinen vesi valuu kasvista pois.

Caput-medusaeni alkoi vääntämään kukkaa heti saavuttuaan reilu vuosi sitten. Kukka värjäytyy kypsyessään vaaleanpunaiseksi, oma kukka-aihioni on vielä vihreä, eli kukan kypsyminen vaatii näköjään paljon aikaa.

Kukan lisäksi caput-medusae on kasvattanut isohkon sivuverson kylkeensä. Sivuversoa sanotaan pupsiksi ja sen voi irroittaa emokasvista tai jättää irroittamatta. Kasvi voi kasvaa muhkeaksikin, jos sivuversoja tulee useita ja ne jättää paikoilleen. Kukkiva varsi yleensä kuolee kukinnan jälkeen ja kasvi jatkaa elämää sivuversoillaan.

Keväästä syksyyn terraarioni saa jonkin verran ilta-aurinkoa yläpuolellaan olevasta länsi-ikkunasta, mutta sillä on ympäri vuoden lisävalot. Caput- medusae ei ole maailman vaativaisin valon suhteen, toki kasvaa runsaassa valossa nopeammin. Etelä-ikkunalle kasvia ei kannata laittaa, kuuma keskipäivän aurinko voi käräyttää kasvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: