Huonekasvit

Caladiumien loistoa

Laitoin keväällä viiden erilaisen caladiumin (Kirjolehti) mukuloita ruukkuihin. Kasvua alkoi tulla lajikkeesta riippuen 3-6 viikkoa mukuloiden istutuksesta. Tällä hetkellä caladiumit ovat suosikki- huonekasvejani, niiden lehtien kauneuden vuoksi.

Caladiumit lakastuvat syksyllä. Voimakkaan keinovalon alla kasvin voi saada selviämään talvenkin yli. Kun kasvi kuolettaa syksyllä lehtensä, kannattaa kastelua vähentää. Kun lehdet ovat kuolleet, kasvin mukulat nostetaan pois kasvualustasta ja laitetaan johonkin kuivaan, hämärään ja viileään paikkaan. Omani säilytin paperipussissa autotallissa.

Kirjolehtiä on todella monen näköisiä. Lajikkeet eroavat toisistaan lehtien koon, värin ja muodon perusteella. Osalla on suuret sydämenmuotoiset lehdet ja toisilla pienemmät pitkulaiset lehdet. Lehtien väritys voi olla oikeastaan mikä vaan, kaikkea valkoisen ja mustan väliltä. Lehdet ovat ohuet, kuin riisipaperia ja usein lehtisuonet ovat eri väriset kuin muu lehti.

Caladiumit ovat tehneet paljon lehtiä ja uusia lehtirullia nousee koko ajan, vaikka osalla on jo ruukussa hieman ahdasta. Kasvupohjaksi laitoin kookos- perliitti- kaarna- kevytsoraseoksen. Nyt helteillä kasveja on saanut kastella melko usein, ehkä siksi että haihduttavaa lehtipintaa on niin paljon.

Suurimmat lehdet on tehnyt valkolehtinen Florida Moonlight- lajike, jonka suurin lehti on 35cm pitkä. Lehtivarret ovat melko rennot, joten sidoin varret nipuksi pehmeällä langalla, jotta varret eivät notku lehtien painosta. Luonnossa joillain lajikkeilla lehdistä voi tulla yli puolimetriä pitkiä ja ne voivat kurotella jopa puolentoista metrin korkeuteen. Ruukussa caladium jää yleensä pienemmäksi.

Ikkunalla olevia caladiumeja pitää käännellä päivittäin, muuten kasvi kasvaa toispuoleiseksi. Sivusta tuleva valo saa lehdet kääntymään ja roikkumaan valoa kohti. Caladiumin lehdet ovat herkät ja vaurioituvat herkästi. Ne jäävät esimerkiksi kasvia käännellessä helposti kiinni toisiinsa ja repeytyvät, ellei ole varovainen.

2 lajiketta (Red Ruffle ja Mint Julep) aloittivat kukinnan. Halusinkin yrittää risteyttää ne keskenään. Kun kukat alkoivat tuottaa siitepölyä, sujautin molemmista kasveista kukat samaan minigrip- pussiin ja annoin niiden olla pussissa muutaman päivän. Muut kukat olen leikannut pois, kun niitä on noussut. Sanotaan, että kukinto veisi energiaa kasvin kasvulta. Itselläni ei ole tästä kokemusta, mutta koska caladiumin kukka on melko vaatimaton, napsaisen kukat pois varmuuden vuoksi. Siemenen kehittyminen tietääkseni kestää caladiumilla kaksi kuukautta, joten aika näyttää, onnistuinko risteyttämisessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *