Huonekasvit

Enkelinsiiven alasleikkaus

Olen saanut joskus aikoinaan vanhakantaisen enkelinsiiven (Begonia corallina) pistokkaan ystävältäni. Kasvi on kova kasvamaan ja olen leikannut sitä useaan otteeseen, ettei se kasvaisi liian isoksi, koska sille ei ole ollut paikkaa, jossa se voisi kasvaa ylettömästi. Sen varsi on paksu ja sillä on isot siivenmalliset ja epäsymmetriset lehdet. Lehtien alapinta on kauniin punainen.

Tänä talvena meillä oli marraskuussa muutto ja kasvit joutuivat olemaan reilu kuukauden ilman kunnollista valoa, kun muuttoa puuhattiin ja uuden asunnon ikkunapaikat olivat olemattomat. Iso osa kasveista selvisi pienestä pimeydestä hyvin, mutta muutama otti tilanteesta nokkiinsa. Yksi suutahtaneista oli enkelinsiipeni, joka tiputti alimpia lehtiään. Tuloksena oli osittain paljasvartinen kasvi, jossa oli lehtiä vain varsien latvoissa. Kasvin latva oli myös aika lähellä lamppua, joten jotain kasville piti tehdä

Päädyin melko radikaaliin ratkaisuun ja leikkasin enkelinsiiven alas. Toisin sanoen lyhensin varsia rajulla kädellä. Kastelin kasvin edellisenä iltana, jotta leikkauksesta syntyneet pistokkaat olisivat hyvin nesteytettyjä. Leikkasin varret hieman eri korkeuksilta ja jätin muutamaan varteen joitakin lehtiä. Näin kasvi kykenee ainakin hieman yhteyttämään jäljelle jääneillä lehdillä. Leikkaamiseen käytin terävää juuresveistä, sillä varsi oli niin paksu, ettei skalpellin terän mitta oikein riittänyt leikkaamaan kasvia. Pesin veitsen tulikuumalla vedellä ja tipalla Fairya ennen toimenpidettä.

Pilkoin varren pätkiksi niin, että jokaiseen varrenpalaan jäi vähintään yksi lehti ja latvapistokkaaseen kaksi tai kolme lehteä. Pistokkaita tuli toistakymmentä, vaikka varsissa oli pitkät pätkät lehdetöntä. Nämä lehdettömät varrenpalat laitoin roskiin, sillä lehdellisiä pistokkaitakin oli jo yli tarpeiden. Lehdettomätkin pätkät olisivat voineet juurtua ja lähteä kasvuun varren nivelkohdasta, mutta todennäköisesti hitaammin kuin lehdelliset pistokkaat. Yleensä enkelinsiiven pistokkaat juurtuvat nopeasti. Laitoin pistokkaat vesilasiin juurtumaan.

Enkelinsiipi on nyt hetken aikaa melko ruma, mutta se pääsi valon alle ja lähtee varmaankin melko nopeasti uuteen kasvuun.

(4) Kommentit

 1. Teen jatkuvasti tuota samaa, sillä enkelinsiipi kasvaa todella nopeasti. Kesällä kasvu on mukavampaa, lehtiväli jää lyhyemmäksi kuin talvella sisällä. Kesällä kaikki viherkasvini ovat ulkona. On hauskaa seurata, miten kukkien väri punertuu ulkona aivan erilaiseksi, kuin mitä kukat ovat talvikautena sisävalolla.

  1. Hanna says:

   Kyllä auringonvalo on aivan omaa luokkaansa! Ja vaikuttaa väreihin todella paljon.

   1. Sari says:

    Toivottavasti näitä pistokkaita ilmestyy myyntiin nettikauppaan 🙂 Enkelinsiipi haasteissa kun edellisen ihanuuden menin antamaan aikoinaan pois.

    1. Hanna says:

     Juu, eiköhän näistä myytäväksi tule osa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *