Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä Begonia listada

Tämän hassun näköisen begonian ostin Viherkasvit.net sivustolta, se on kotimaista kasvituotantoa ja maksoi vain 6,90€. Ostinkin kasvin lähinnä sen kotimaisuuden takia, sillä en ole vieläkään ihan varma, pidänkö kasvin ulkonäöstä vai en. Sen tummanvihreät lehdet, joiden keskellä on psykedeelinen, kirkkaan vaaleanvihreä raita, ovat pinnaltaan ja varsiltaan karvaiset ja epäsymmetriset. Kasvin lehdet olivat saaneet hieman osumaa kuljetuksessa. Lisäksi vaihdoin kasvin melko ronskein ottein mullattomaan ja lehdet saivat lisäosumaa juurten pesun yhteydessä.

Kasvi toipui muuten hyvin kasvualustan vaihdosta. Laitoin sille kookosta, perliittiä ja hydrosoraa. Tein soralla myös salaojan reiälliseen muoviruukkuun. Jos käytät multaa, tee kevytsoralla salaoja ja sekoita esimerkiksi viherkasvimultaan puolet kevytsoraa. Kasvupohja ei saisi koskaan jäädä umpimäräksi, joten aluslautaselle ei kannata jättää vettä lojumaan. Kasvupohja ei saisi kuitenkaan koskaan päästä täysin kuivaksikaan. Omaani kastelen kun kasvualusta on kuivaa muutaman sentin syvyydeltä. Käytän mullan kosteusmittaria apuna kastelussa.

Kasvi pitää hieman happamasta kasvupohjasta, joten sille voi lorauttaa pari kertaa vuodessa hieman laimennettua kahvia. Muuten olen antanut tälle lannoitetta joka toisella kastelulla. Olen käyttänyt Puutarhan Kesää ja merilevää. Talvella kasvia kastellaan ja lannoitetaan harvemmin, ellei kasvi ole kasvivalon alla. Omaani kastelen melko usein, mutta vähän kerrallaan.

Begonia listada on kotoisin Brasiliasta. Sen englanninkieliset nimitykset ovat Bronze Angelwing ja Striped Begonia. Kasvi pitää korkeasta ilmankosteudesta, joten voit talveksi hankkia sille seuraksi ilmankostuttimen. Sumuttelusta karvainen begonia ei välitä. Vesi jää helposti muhimaan karvojen uumeniin mädännyttäen kasvin. Begoniat pitävät valosta, mutta suoraan auringonpaisteeseen sitä ei kannata kesällä laittaa. Kasvi myös rakastaa lämpöä. 20°c- 25°c on sille optimaalisin. Kasvi viihtyykin hyvin vaikka terraariossa, jossa on lämmintä ja kosteaa. Kasvi ei yleensä kasva yli puolimetriseksi, joten se mahtuukin terraarioon hyvin.

Kasvi saattaa kukkia pienin valko-pinkein kukin. Yleensä kasvi kukkii kesällä tai syksyllä, mutta valon alla se voi kukkia mihin aikaan vain vuodesta. Kasvi on myrkyllinen.

Kasvia voi lisätä jakamalla, lehtipistokkailla tai siemenillä. Paras ajankohta tähän on kevät. Kasvi sopii istutettavaksi myös amppeliin.

Edit 27.11.2020: Hankin kasvin kesällä 2020 ja marraskuussa se tiputti viimeisenkin lehden. Hankin hänelle liian myöhään lisävaloa syksyllä ja pahensin asioita vielä kastelemalla kasvia liikaa. Olenkin tullut siihen tulokseen, että kasvupohja kannattaa päästää melkein rutikuivaksi kasteluiden välillä ja kastella pitää vain vähän kerrallaan. Kasvi on nyt kosteassa ja lämpimässä kasviteltassa toipumassa. Saa nähdä, innostuuko kasvi enää ikinä lehtiä tekemään. Nyt olen kastellut kasvia altakasteluna vadilta, jotta kasvupohjan pinta ei tule liian märäksi. Ajattelin myös laittaa kasvin hengittävään saviruukkuun, jolloin kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *