Huonekasvit Puutarha

Esittelyssä esikko

Esikot (Primula) ilmestyvät myyntiin alkuvuodesta. Esikoihin kuuluu 400-500 eri lajia, omani on ilmeisesti jokin kääpiöesikko. Huonekasvina myydään myös kääpiöesikkoa isompaa huone-esikkoa. Luonnossa meillä Suomessa kasvaa kevätesikko. Kasvilla on pyöreät lehdet, jotka kasvavat ruusukkeena. Kukat ilmestyvät ruusukkeen keskelle. Kukat voivat olla väriltään lähes minkä värisiä tahansa.

Esikko kukkii pidempään hieman viileässä tilassa. Kasvi ei välttämättä pelästy hieman vetoisaa ikkunaakaan. Sitä ei kuitenkaan kannata laittaa kuumalle eteläikkunalle vaan itä- tai länsi-ikkuna on sille parempi. Kääpiöesikon voi halutessaan istuttaa kukinnan jälkeen keväällä kukkapenkkiin. Istutukseen kannattaa valita paikka, jossa se ei saa suoraa keskipäivän aurinkoa.

Kukka käy toki myös huonekasviksi. Mikäli haluat sen kukkivan, nosta se talvella viileään ja hämärään tilaan lepäämään ilman kastelua ja nosta se valoon ja lämpimämpään helmikuun alussa, kun valo alkaa lisääntyä.

Kasvi on herkkä liikakastelulle, vaikka kasvupohja ei saisi koskaan kuivua täysin. Omaani olen kastellut alakautta sitten, kun ruukku tuntuu kevyeltä. Liian märässä kasvi kellastuttaa lehtensä.

Jätin kukan kaupan ruukkuun, sillä tarkoitus on istuttaa se kukkapenkkiin keväämmällä. Halutessa voit vaihtaa kasvin toiseen kasvupohjaan. Mullan joukkoon kannattaa laittaa perliittiä tai kevytsoraa, jotta pohjasta tulee vettäpäästävämpi. Jos itse vaihtaisin kukan toiseen kasvupohjaan, laittaisin sen kookos-perliittiin.

Esikko ei tarvitse hurjasti lannoitetta. Omalle ajattelin jatkossa antaa mietoa Puutarhan Kesää noin kerran kuukaudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *