Huonekasvit

Esittelyssä Hoya pubicalyx

Ostin tämän hoyan alkutalvesta Bauhausista Tampereelta. Hoyat ovat minulle aika tuntemattomia viherkasveja; omistan vain kaksi hoya kerriitä tämän lisäksi.

Tämä posliinikukka kannattaa laittaa kasvamaan amppeliin tai kiinni jonkinlaiseen kasvitukeen, sillä se voi ajan kanssa kasvaa metrien mittaiseksi. Omani laitoin amppeliin, josta se voi laskeutua alas tai kiipeillä amppelin naruihin nojaten.

Valossa keväällä kasvi voi kukkia. Kukkien kiiltävä posliinipinta antaa kasville nimen. Kukat tuoksuvat ja saattavat kestää syksyyn asti. Kukinnan aikana kasvia kastellaan hieman enemmän kuin muulloin. Muuna aikana multa saa kuivahtaa kasteluiden välissä. Varsinkin talvella kasvi on herkkä liikakastelulle.

Kasvi on arka vedolle, joten sitä ei kannata sijoittaa ulko-oven viereen. Kasvi rakastaa valoa, mutta voi olla herkkä keskipäivän paahteelle. Liian pimeässä kasvi ei kuki, mutta pärjää melko hämärässäkin.

Posliinikukka on luonnossa epifyytti. Sillä on melko pienet juuret, joten se viihtyy pienehkössä ruukussa. Uuteen ruukkuun kasvia tarvitsee laittaa noin joka kolmas vuosi, elleivät juuret ole vallanneet ruukkua. Omani laitoin hengittävään saviruukkuun, mikä osaltaan vähentää liikakastelun vaaraa. Paras hetki ruukun vaihtoon on kevät. Laitoin samaan ruukkuun useamman kasvin. Ajattelin erotella ne joskus toisistaan, mikäli saan ne kasvamaan.

Kasvupohjaksi laitoin kookos-, perliitti-, kaarna- ja hydrosoraseoksen, johon laitoin hieman vähemmän kookosta kuin esimerkiksi vehkoille. Näin kasvupohja ei ole liian vettäpidättävää. Mikäli käytät multaa, kannattaa laittaa hiekansekaista viherkasvimultaa, johon laittaa reippaalla kädellä joukkoon jotain kevytsoraa tai perliittiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *