Huonekasvit

Esittelyssä huonesaarni eli hellepuu.

Hellepuu (eng. China Doll) elää luonnossa Kiinassa ja Taiwanissa ikivihreänä puuna subtrooppisella eli lämpimällä alueella. Luonnossa se voi kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi ja yksittäinen lehti voi olla 75 cm pitkä. Ruukussa kasvi jää onneksi paljon pienemmäksi, riippuen myös hieman sen leikkaamisesta.

Oma hellepuuni on leikattu bonsaiksi ja se on ostettu Ikeasta.

Kotioloissa kasvi voi tiputtaa talvella lehtensä, ellei se ole lisävalon alla. Kasvi kasvattaa varmemmin keväällä uudet lehdet, mikäli sen oksat typistetään noin puoleen entisestä. Lehdet voivat tippua myös elinolojen muuttuessa esim. kaupasta kotiin tuomisen jälkeen. Silloinkin kasvi kannattaa typistää. Kesän kasvukaudella oksia kannattaa muutenkin latvoa, jotta kasvi kasvaisi tuuheammaksi. Latvapistokkaat voivat lähteä juurtumaan. Ne kannattaa juurruttaa suoraan jossain kasvupohjassa, esim. mullassa tai seramiksessa. Noin 10 cm pistokas kahdella lehdellä on hyvä.

Kasvin juurakko on nostettu näkyviin ja on hauskan näköinen.

Lämpimän alueen kasvina, se kestää melko hyvin kuivaa ja lämmintä huoneilmaa. Kasvi toki tykkää sumuttelusta, varsinkin talvella. Vedolle kasvi on herkkä ja se saattaa kuukahtaa auringon paahteessa. Valoa se kuitenkin kaipaa melko paljon tai se alkaa tehdä hyvin pieniä lehtiä. Sisäkasvina kasvi ei yleensä kuki.

Kasvupohja ei saisi koskaan kuivua täysin, mutta ei olla myöskään märkä. Hieman vettäläpäisevä kasvupohja on hyvä. Jos käytät multaa, laita joukkoon kevytsoraa tai perliittiä. Omani on kookos-, imeytysrae-, perliitti- ja hydrosora- sekoituksessa, suhteessa 1:1:2:2. Yleensä imeytysraetta ei laiteta mullattomiin sekoituksiin, koska sillä on taipumus valua ruukussa alaspäin. Omasta mielestäni kookospohjaisissa sekoituksissa imeytysrae pysyy melko hyvin paikallaan, mutta kaikki eivät sitä suosittele.

Liiasta märkyydestä tai kuivuudesta hellepuu lerputtaa lehtiään. Omaani kastelen vähän kerrallaan, mutta melko usein. Joka toisella kastelulla annan Puutarhan Kesää. Jatkan lannoitusta myös talvella, koska laitan hellepuun kasvivalon alle. Kasvi laitetaan uuteen ruukkuun keväällä, mikäli ruukku on täynnä juuria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *