Huonekasvit

Esittelyssä viirumaija ”White Star”

Maijat eivät välttämättä ole helpoimpia kasveja ymmärtää. Ne kun tuntuvat loukkaantuvan milloin mistäkin. Kun sille on löytänyt kotoa paikan, jossa se viihtyy, sitä ei kannata suotta siirrellä. Maijat pärjäävät yleisesti melko hämärässäkin. Tämän viirumaijan (Calathea Majestica) lehdissä on vain vähän lehtivihreää, joten se tarvitsee kuitenkin paljon valoa. Aurinkoon maijaa ei kannata laittaa tai se alkaa rullaamaan ja kuivattamaan lehtiään. Omani ovat auringottomassa paikassa keinovalon alla. Kuivuneet lehdet kannattaa leikata pois niin alhaalta kuin mahdollista.

Maija liikuttelee lehtiään päivän valo- ja kosteusolosuhteiden mukaan. Iltaisin se yleensä nostaa lehtensä pystyasentoon ja paljastaa kauniin purppuran väriset lehtien alapinnat. Lehtien yläpinta on valko-pinkki, vihreillä raidoilla. Lehdet kasvavat pitkien lehtivarsien päässä, jotka voivat nousta korkeallekin.

Maijat ovat tarkkoja kasvupohjan kosteudesta. Pintamullan pitää antaa kuivahtaa kasteluiden välissä, mutta kasvupohja ei saisi kuivua kokonaan. Maija on myös herkkä liian kostealle kasvupohjalle. Niitä kannattaakin kastella kerralla vähän, mutta useasti. Omaani kastelen suunnilleen kerran viikossa. Mietoa Puutarhan Kesää annan noin joka toisella kastelulla. Kasvi juo aika paljon.

Viirumaija on kotoisin Etelä-Amerikan sademetsistä, joten se pitää korkeasta ilmankosteudesta. Sitä kannattaakin sumutella päivittäin ja käyttää talvella ilmankostutinta kasvin lähellä. Myös vati, jossa on pikkukiviä ja vettä, kasvin vieressä, nostaa ilmankosteutta paikallisesti. Kasvit kannattaa myös sijoitella ryhmiin, jolloin ilmankosteus kasvien ympärillä nousee. Omani pääsi sisäsuihkulähteen viereen.

Maijat pitävät hieman happamasta kasvupohjasta. Omilleni laitoin kaarnaa kasvupohjaa happamoittamaan. Myös laimennettua kahvia voi antaa aina silloin tällöin happamuutta lisäämään. Kasvupohjaan laitoin myös kookosta, perliittiä ja hydrosoraa, jotta se olisi vettä päästävää. Mikäli käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa puolet kevytsoraa tai perliittiä.

Uuteen ruukkuun kasvi kannattaa laittaa joka toinen kevät, ellei ruukku ole täynnä juuria. Kasvi lisätään keväällä jakamalla. Myös sadevettä kasville voi antaa, jos haluaa hifistellä. Kasteluveden pitää olla huoneenlämpöistä. Viirumaija ei ole myrkyllinen, joten se käy hyvin lapsi- ja lemmikkikoteihin.

Edit 13.6.2022 En oikein päässyt juttuun tämänkään maijan kanssa ja lahjoitin sen ystävälle, kun se alkoi kuivattaa lehtien kärkiä. Ystäväni on pärjännyt maijan kanssa hyvin, joten vika ei ole kasvissa, vaan ehkä minun liian epätasaisessa kastelussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *