Huonekasvit

Olohuoneen kolkko syvennys muuttui värikkääksi kasviparatiisiksi.

Olohuoneessa takan vieressä on syvennys, joka on alunperin tarkoitettu takkapuiden säilyttämiseen. Koska takka ei ole varaava, sitä ei ole käytetty pitkään aikaan. Avotakkapesässä poltamme lähinnä kynttilöitä. Niinpä syvennyksessä on säilytetty puiden sijasta lähinnä kuntoiluvälineitä, lasten leluja ja muuta sekalaista tavaraa. Eräänä päivänä roudasin kaikki syvennyksen tavarat autotalliin ja päätin valjastaa syvennyksen, kuinkas muutenkaan, kasvien käyttöön.

Ensimmäiseksi pimeä nurkkaus vaati tietenkin kasveille sopivan kasvivalon. Olin ostanut jo aiemmin Pavunvarresta Led Surya Vegtube 13W taimivalaisimen pistokkaita ja siemenistutuksia varten, jonka värilämpö oli niinkin kylmä kuin 14000K. Kyseinen lamppu oli nyt ylimääräisenä, joten päätin kokeilla, kuinka sen alla viihtyvät aikuiset kasvit. Hyvin ovat kaikki lampun alla viihtyneet ja kasvavat lähes silmissä. Lamppu maksoi virtajohdon kanssa noin 70€.

Seuraavaksi löysin Decorelle nettisivulta edullisen japanilaishenkisen sisäsuihkulähteen. Lisäksi ostin Biltemasta pikkukiviä, jotka asettelin suihkulähteen ja sen alle laittamani lautasen päälle. Suihkulähteen sijoitin syvennyksen keskelle. Myös ilmankostutin pääsi nyt hetkeksi hommiin, sillä syvennykseen tuli paljon kasveja, jotka ovat juuri saaneet uudet ruukut ja kasvupohjat.

Isäntä asensi vielä pari koukkua amppeleille ja takaseinään ylös hyllyn. Hyllylle laitoin kultaköynnöksiä ja herttaköynnöksen, joiden pitää kyllä hieman vielä kasvaa, jotta ne näkyvät kunnolla katsojalle. Amppeleihin laitoin orkideat, jotka saavat riippua hieman alaspäin. Amppelit ostin Prismasta muutamalla eurolla kappale. Yhdelle pitsilehdelle tein pienen ja helpon amppelin neljästä narusta ja yhdeksästä solmusta. Kiinnitin sen kahteen koukkuun, jotka syvennyksen seinään on muurattu.

Kasveiksi valikoitui kosteasta ilmanalasta pitäviä kasveja, sillä syvennyksessä oli hyvä ilmankosteus (70% ), kun suihkulähteen laittoi päälle. Kasvien sumuttelun jälkeen ilmankosteus nousi pitkäksi aikaa lähes yhdeksäänkymmeneen. Ilmankostutinta ei voi käyttää kuin puoliteholla tai koko syvennys lainehtii kosteudesta.

Syvennykseen pääsivät erilaiset alocasiat ja köynnösvehkat, ihmepensas, isoleopoldinkukka, viirumaija, pitsilehdet, muulinkorva, pilkkubegonia, kirjolehti, huonesaarni, laikkuvehka ja tuntomimosa. Sijoittelin kasveja nurkkaukseen ajatuksella ”enemmän on todellakin enemmän.”

Syvennykseen kerääntyi lisää kasveja melko nopeasti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *