Huonekasvit

Esittelyssä Impatiens morsei velvetea ”Secret Love”

Tämä hieman harvinaisempi kannuspalsamikasvi on kotoisin eteläisestä Kiinasta, missä se on suosittu ulkokasvi. Meillä se selviää huonekasvina, joskin sen voi laittaa kesällä uloskin, kunhan sen nostaa sisälle ennen kuin lämpötila laskee alle 13°C:en.

Kasvilla on tummanvihreät lehdet vaaleanpunaisella keskiraidalla ja kirkkaan vaaleanpunaiset lehtivarret. Sen kasvutapa on pysty ja pensasmainen. Parivuotiaana se on noin 50 cm korkea, joskin hyvissä oloissa voi kasvaa nopeamminkin. Kasvia kannattaa latvoa, jotta se kasvaa tuuheaksi.

Pistokkaiksi voi ottaa 10-cm pitkiä varsia, joihin jättää vain kaksi lehteä. Juurrutus kannattaa tehdä suoraan kasvualustassa ja juurtuminen kestää joitain viikkoja. Yleensä Impatiens morsei velvetea juurtuu helposti, mutta juurrutushormonia saa käyttää pistokkaan päässä prosessia nopeuttamaan.

Kasvualusta saisi olla vettäpäästävää. Ruukun pohjalle voi tehdä esim kevytsorasta salaojan. Jos käytät multaa, laita sekaan puolet kevytsoraa tai perliittiä. Omani oli palmumixissä, jossa oli seramista, lecasoramursketta ja pieneksi silputtua kaarnaa. Alkusyksyn kasvi onkin pärjännyt palmumixissä todella hyvin. Päätin kuitenkin laittaa sen vastavalmistuneeseen isoon kasviterraariooni, sillä se rakastaa korkeaa ilmankosteutta ja lämmintä ilmaa. Pohjana terraariossa on Wurth imeytysrae, jonka pinnalla on elävää vihreää sammalta. Mikäli kasvi ei ole terraariossa tai et omista ilmankostutinta, kannattaa kasvia sumutella usein varsinkin talvella, kun huoneilma on kuivaa.

Kastellut olen, kun kasvi on alkanut roikottamaan janoisena lehtiään. Lannoitteeksi olen antanut mietoa Puutarhan Kesää joka toisella kastelulla ja merilevää joka toisella kastelulla. Mikäli kasvi ei ole lisävalon alla, kannattaa lannoittamista vähentää talveksi. Mitä valoisammassa ja lämpimämmässä paikassa se on, sitä enemmän täytyy kastella.

Kasvi ei välttämättä pidä keskipäivän paahteesta. Paras paikka kesällä onkin itä- tai länsi-ikkunalla. Talveksi sen voi siirtää eteläikkunalle tai lisävalon alle, jottei se ränsisty talven aikana. Omallani on kasviterraariossa valo.

Edit 9.4.2022 Valitettavasti kasvi mädäntyi terraariossa. Harmitti ihan peevelisti, sillä palmumixissä ollessaan viihtyi ja kasvoi. Tämä oli taas hyvä opetus siitä, että hyvinvoivalle kasville ei kannata muuttaa olosuhteita tai hoitoa..

(2) Kommentit

  1. Emiliana says:

    Hei! Olisiko sinulla näitä myynnissä?

    1. Hanna says:

      Ei oo valitettavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *