Huonekasvit

Esittelyssä sopeutuvainen Philodendron hastatum ”Silver Sword”

Tämä Brasiliasta kotoisin oleva köynnösvehka on helppo kasvattaa ja nopeakasvuinen. Sademetsien avohakkuiden takia kasvi on luonnossa vaaraantunut. Se kasvaa epifyyttinä esimerkiksi puun varrella ja oksilla. Se voi kasvaa useiden metrien mittaiseksi. Köynnöstävän kasvutavan takia hastatum tarvitsee tukikepin, johon se voi kiinnittyä/kiinnitetään. Ilman tukea kasvi kaatuilee ja kasvaa minne sattuu.

Oman hastatumini laitoin kasvamaan syksyn alussa kaljuksi menneen, noin metrin korkuisen varjoviikunan juurelle ja olen ohjaillut sen kasvamaan kiemuraista puunrunkoa pitkin. Nyt ei ole niin haitaksi, vaikka bonsai on lehdetön, kun hastatum kiipeilee sen rungolla.

Vanhan Philodendron hastatumin kauniit hopean väriset, pitkän malliset lehdet mustuttavat nuolia. Nuorella kasvilla lehdet ovat pyöreämmät, mutta kuitenkin kärjestä suippenevat. Vanhemmiten lehdet voivat muuttua siniharmaiksi. Kasvi kellastuttaa silloin tällöin alimpia lehtiään, sitä ei kannata heti pelästyä.

Mikäli lehtiä kellastuu paljon ja myös uudet lehdet kellastuvat, on yleensä kyse liikakastelusta. Kasville kannattaakin laittaa vettäpäästävä kasvupohja. Mikäli käytät multaa, sen sekaan voi laittaa puolet kevytsoraa tai perliittiä. Omani on mullattomassa seoksessa, jossa on kookosta 1/3, perliittiä 1/3, kaarnaa 1/6 ja hydrosoraa 1/6. Kasvi kotiutui mullattomaan hyvin ja alkoi tehdä uutta lehteä nopeasti.

Kasvupohjan annetaan kuivua 3-4cm pinnasta kasteluiden välissä. Täysin kuivaksi ei kuitenkaan saa kasvupohjaa päästää. Uuteen ruukkuun kasvi kannattaa laittaa, kun vanha alkaa täyttyä juurista. Paras ajankohta on kevät ja kesä.

Keväällä ja kesällä kasvia lannoitetaan joka toisella kastelulla. Omalleni olen antanut Puutarhan Kesää ja merilevää vuorotellen. Mikäli kasvi on talvella lampun alla ja tekee uutta kasvua, voi mietoa lannoitetta antaa myös talvella. Mikäli vaihdat kasville uudet mullat keväällä, ei kasvia tarvitse hetkeen lannoittaa.

Tropiikin kasvina Philodendron hastatum pitää korkeasta ilmankosteudesta. Sitä kannattaakin sumutella ainakin talvisin, kun huoneilma on kuivaa, ellei sen huoneeseen laita ilmankostutinta. Kasvin sanotaan puhdistavan tehokkaasti sisäilmaa.

Hastatum hyötyy aika-ajoin tehdystä latvonnasta. Latvottu kasvi kasvaa tuuheammaksi ja haaroittuu eikä kasva niin pitkäksi. Kasvista onkin helppo ottaa latva- ja varsipistokkaita. Ne voi juurruttaa vedessä tai suoraan kasvupojassa. Pistokkaat leikataan lehden yläpuolelta, jotta kasviin ei jää lehden jälkeen varsitököä. Koska kasvi on myrkyllinen, hanskojen käyttö kasvia leikatessa on suositeltavaa. Hyvässä valossa ja lämpimässä paikassa pistokkaiden pitäisi juurtua muutamassa viikossa.

Philodendron hastatum pitää valosta, mutta suora keskipäivän aurinko saattaa polttaa sen lehtiä. Itä-tai länsi-ikkuna onkin kesällä hyvä, talvella se viihtyy myös eteläikkunalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *