Huonekasvit

Esittelyssä isogalangajuuri variegata

Tämä isogalangajuuri (Alpinia zerumbet Variegata) löytyi Viherpajalta Vantaalta. Halusin sen, koska sillä oli hauskat kirjavat lehdet, enkä ollut aikaisemmin törmännyt vastaavaan kasviin. Minulla ei ollut harmainta hajua, miten kasvia hoidetaan, joten sukelsin nettiin hoito-ohjeita metsästämään.

Suomenkielisiltä sivuilta ei kasvista löytynyt juurikaan tietoa. Selvisi kuitenkin, että kasvi on inkiväärin sukulainen ja sen juurta käytetään aasialaisessa keittiössä inkiväärin tapaan mausteena. Kasvin lehtiä käytetään esimerkiksi kalan kääreenä kypsentäessä ja teenä. Sitä on käytetty myös lääkkeenä muun muassa akneen ja vatsavaivoihin. Galangajuuren lehtien kuidusta on valmistettu köysiä ja paperia ja siemenistä on valmistettu öljyä.

Kasvi kasvaa luonnostaan Kiinassa ja muualla Aasiassa. Se on kuitenkin levinnyt ympäri maailmaa ja esimerkiksi Kuubassa se on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi, joka vie elintilaa natiiveilta kasveilta. Kasvi voi kasvaa kolmemetriseksi luonnossa ja sen lehdet voivat olla 60cm pitkiä. Variegataversio jää yleensä hieman pienemmäksi. Ruukussa kasvi kasvaa hieman maltillisemmin kuin luonnossa, mutta iso kasvista saattaa tulla.

Isogalangajuuri kasvaa luonnossa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, joten se pitää lämpimästä ilmasta ja suuresta ilmankosteudesta. Sitä kannattaakin sumutella varsinkin talvella, ellet omista ilmankostutinta. Myös vesiastia kasvin vieressä nostaa hieman ilmankosteutta paikallisesti. Mikäli kasvupohja on vettäpäästävä, voi kasvin viedä myös suihkuun silloin tällöin. Samalla tulee pestyä kasvin lehdet, jolloin sen yhteyttäminen paranee.

Kasvi viihtyy auringossa, mutta keskipäivän paahteelta sitä kannattaa suojella. Myös hämärämmässäkin kasvi pärjää, mutta kasvu yleensä tällöin tyrehtyy. Hieman hapan ja vettä läpäisevä kasvupohja on isogalangajuurelle sopiva. Omalleni laitoin kookos- perliitti- hydrosora- kaarna seoksen. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa. Jos käytät multaa, kannattaa sen sekaan laittaa puolet kevytsoraa. Laimennettu kahviloraus parin kuukauden välein pitää kasvupohjan happamana.Kasvupohja ei saisi koskaan kuivua kokonaan, mutta pintamullan kannattaa antaa kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä.

Yli kaksivuotias isogalangajuuri saattaa kukkia kesällä. Sen kukat ovat puna-valkeat ja simpukan muotoiset. Siitä syystä englanniksi kasvia kutsutaan Shell gingeriksi.

(2) Kommentit

  1. Eric says:

    Kävin juuri eilen illalla viherpajasta hankkimassa Costus arabicus variegatan tänne vehka valtakuntaan, näistä ohjeista on jo startteriksi hyvää apua, katson aina läpi blogisi sillä säästyy jo monelta tunnilta kasvien kanssa aikaa, mutta pitäähän tuokin googletella huolellisesti netistä vielä läpi. Lähinnä kasvupohjat tuottaa hankaluuksia välillä, sillä siirryin keväällä vasta mullattomiin kaikkien kanssa ja haluan oppia tekemään yhdisteet itse. Näin aamukahvin kanssa mukavaa lueskeltavaa blogisi ollut ja lukihäiriökään ei haittaa niin pahasti, kon suuntaa antavia ohjeita löytyy suomeksi.

    1. Hanna says:

      Mahtavuutta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *