Huonekasvit

Esittelyssä kahvipensas

Ostin itselleni syntymäpäivälahjaksi kahvipensaan (Caffea arabica). Tätä puuvartista kasvia viljellään ympäri maailmaa ja sen kasvatus huonekasvinakin onnistuu. Ulkona viljeltäessä kahvi kasvaa usean metrin korkuiseksi ja huonekasvinakin se voi nousta yli kahden metrin korkeuteen. Kasvi on lievästi myrkyllinen.

Kahvilla on kiiltävät, tummanvihreät ja reunoiltaan hieman aaltoilevat lehdet. Se on viihtyessään nopeakasvuinen. Kasvi voi kukkia kesäisin yli kolmevuotiaana valkoisin tuoksuvin kukin. Siemenien kehittyminen kestää 8 kuukautta.

Kasvukaudella kasvi voi olla aikamoinen juoppo, talvella sitä kastellaan niukasti, kuitenkin niin, ettei kasvupohja kuivu täysin rutikuivaksi. Kesällä lannoitetta voi antaa vaikka joka kastelulla, keväällä ja syksyllä harvemmin ja talvella kahvia ei lannoiteta. Jos kahvilla on talvella keinovalo ja se kasvaa, voi mietoa lannoitetta antaa talvellakin. Keinovalo talvella voi häiritä kahvin kukintaa, sillä kasvi kukkii varmemmin, kun sillä on vähävaloisempi jakso ilman lannoitteita talvella.

Kahvi pitää todella runsaasta valosta, mutta keskipäivän kuuma paahde voi olla sille liikaa, mikäli paahteeseen ei totuta kasvia pikkuhiljaa. Liian vähässä valossa kasvi kuivattaa lehtiään yleensä kärjistä alkaen. Kahvi on myös herkkä kylmälle, joten sen paikka ei talvella ole ulko-oven tai tuuletusikkunan luona.

Varsinkin talvella kahvi hyötyy runsaasta sumuttelusta. Myös ilmankostuttimen voi hankkia talven varalle, kun huoneilma on kuivimmillaan. Liian kuivassa huoneilmassa kahvi ruskettaa lehtiään.

Ostamassani kahvipensaassa oli itseasiassa 13 erillistä kasvia samassa ruukussa. Putsasin kaikkien juuret mullasta ja jaoin jokaisen omaan ruukkuunsa. Kahvi viihtyy paremmin yksinään kuin porukassa. Yritin olla hellävarainen ja varoa juuria, kun erottelin kasvit toisistaan. Jos juuret vioittuvat liikaa, voi kasvi varistella lehtiään. Ruukunvaihto kahville kannattaa tehdä, kun vanha ruukku on täynnä juuria. Paras ajankohta on kevät tai kesä.

Yhden taimista laitoin Lechuza Pon- kasvupohjaan semihydroon. Tästä kasvupohjasta on tulossa oma postaus jossain vaiheessa, kun ensin hieman seurailen, kuinka kahvini siinä viihtyy. Lopuille kasveille laitoin kookospohjaisen seoksen, johon tuli kookoksen lisäksi perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Jos käytät multaa, kannattaa senkin sekaan laittaa perliittiä tai kevytsoraa, jotta kasvupohjasta tulee kuohkeampi.

Pidin osan kahvipensaista itselläni ja jaoin niitä myös ystäville.

(2) Kommentit

  1. Sanna says:

    Mulla on altakasteluruukussa kukkamultaa, metsäpuutarhan haravointiroskia ja kahvinpuruja noin 1/3 kutakin. Alkaa olla 1,5 metriä korkea. Täytyy tänä keväänä latva katkaista 🙂

  2. Tintti says:

    Heippa! Mä jaoin osan palmumixiin ja osan Seramikseen. 8 oli, 3 hengissä enää. Kellastuttavat lehtiä. Nämä jo kuolleet vain kuivuivat pystyyn vaikka miten usein olis kastellut. Pohjalle laitoin reippaasti kanankakkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *