Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä kalliotyräkki Variegata White Ghost

Viime aikoina minulla on ollut jonkinasteinen tyräkkipärähdys ja erilaisia tyräkkejä on ilmaantunut kotiini sinne tänne. Useat tyräkit näyttävät kaktuksilta, mutta ovat nopeampikasvuisia ja siksi mielestäni paljon kivempia kuin kaktukset. Tyräkkien suku on laaja ja monipuolinen; muun muassa joulutähti on tyräkkikasvi.

Tästä valkoharmaasta, kummituksen näköisestä tyräkistä olen haaveillut jo jonkin aikaa ja se löytyikin lopulta Kasvimielinen.fi kukkakaupasta. Ystäväni bongasi kasvin ja tilasi sen minulle, sillä se oli kaupan viimeinen kappale. Kiitokseksi hän sai kasvista heti pistokkaan. Kasvi tuli hyvin pakattuna ja ehjänä perille. Otin kasvista skalpellilla irti kolme pistokasta, jotta sain kasvin tasapainoisemman näköisen. Laitoin ne ensin kuivumaan hyllyn päälle muutamaksi päiväksi ja sitten istutin ne kosteaan Wurth imeytysrakeeseen juurrutushormonin kanssa.

Tämä värivirheellinen tyräkki ei omista paljon lehtivihreää, joten se tarvitsee todella paljon valoa. Keskipäivän kova paahde kuitenkin saattaa tehdä kasviin polttojälkiä. Kesällä länsi- tai itäikkuna on kasville ihanteellisin paikka, talvella se kannattaa siirtää eteläikkunalle tai lisävalon alle. Omani on itäikkunalla lisävalon alla. Myös ulkona kasvi voi olla kesällä, kunhan pidät sen sateelta suojassa. Kasvi kestää hyvin kuivaa huoneilmaa ja voi olla lämpöpatterinkin vieressä.

Tyräkeille pitää laittaa vettäpäästävä kasvupohja. Mullaksi kannattaa valita hiekansekainen kaktusmulta ja siihen voi lisätä jonkin verran kevytsoraa. Omani on Wurth imeytysrakeessa, joka luovuttaa kosteutta hitaasti kasville. Kasvupohja pitää päästää lähes kuivaksi kasteluiden välissä. Kastelen tyräkkejä kesät talvet noin kerran kahdessa viikossa. Mikäli kasvi ei ole keinovalon alla, pitää kastelua vähentää reippaasti talvikaudella. Lannoittaa voi kerran kuussa miedolla kasvuravinteella. Omalleni annan mietoa Puutarhan Kesää.

Luonnossa kalliotyräkki White Ghost voi kasvaa 4,5 metriä korkeaksi. Ruukkukasvina se jää kuitenkin usein pienemmäksi. Valkoinen kalliotyräkki kasvaa hitaammin kuin vihreä kalliotyräkki. Kasvi on myrkyllinen ja sen maitineste saattaa ärsyttää ihoa. Kasvi kukkii harvoin, varsinkin sisäkasvina, mutta saattaa kukkia keltaisin kukin. Kasvi tekee uuteen kasvuunsa pieniä vaaleita lehtiä, jotka lakastuvat yleensä melko nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *