Huonekasvit

Esittelyssä käpytillandsia

Tillandsiat eli ilmakasvit eivät tarvitse kasvupohjaa, vaan ne saavat ravinteet ja tarvittavan veden ilmasta lehtiensä avulla. Nämä käpytillandsiat (Tillandsia ionantha) olen hankkinut reilu vuosi sitten. Kaksi laitoin trooppiseen, suljettuun kasviterraarioon ja yhden jätin ihan huoneilmaan. Kaikki kolme ovat voineet hyvin.

Kasviterrassa on 75% ilmankosteus, joten siellä olevia ilmakasveja ei tarvitse kylvettää tai sumutella. Noin kerran parissa kuussa olen sumutellut ne ravinneliuoksella. Ravinteena olen käyttänyt merilevää tai mietoa orkidearavinnetta. Huoneilmassa olevan käpytillandsian sumuttelen muutaman kerran viikossa ja kylvetän lannoitevedessä parin kuukauden välein. Kylvettäessä laitan vadille sentin/ kaksi lannoitevettä ja asettelen kasvin nurinpäin veteen seisomaan. Annan kasvin kylpeä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen nostan kasvin tiskipöydälle asetellun uuniritilän päälle puoleksi tunniksi kuivumaan nurin päin, ennen kuin laitan kasvin paikoilleen.

Luonnossa käpytillandsiat elävät Väli-Amerikassa ja Floridassa muiden kasvien rungoilla ja oksilla. Aikuisena kasvi on noin 6-10cm pitkä. Kasvi voi alkaa kukkia noin kolmevuotisena. Kasvi muuttuu kukinnan alussa vaaleanpunaiseksi. Kukalla on violetit terälehdet. Kasvi kuolettaa itsensä kukinnan jälkeen, mutta kasvattaa sitä ennen juurelleen sivuversoja eli pupseja. Sivuversot voi irroittaa emokasvista, kun ne ovat noin puolet emokasvin koosta.

Ilmakasvit pitävät runsaasta valosta, mutta eteläikkuna on kasville kesällä liian paahteinen paikka. Omani ovat keinovalon alla ja yksi itäikkunalla. Liiassa paahteessa tai kuivuudessa kasvi ruskettaa lehtensä yleensä kärjistä alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *